1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растениевъдство
  4. „Водата за напояване трябва да е безплатна“, твърди Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите

„Водата за напояване трябва да е безплатна“, твърди Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите

Управляващите би следвало да се вслушват повече в препоръките на бранша

С какво ще запомните 2021 г.?

2021 година ще я запомним с надеждите за промяна на политиката в нашия сектор. За съжаление, такава промяна не видяхме. Много се надяваме през 2022 г. такава промяна да дойде, защото нашият сектор се води като приоритетен, като важен сектор, но на практика той е един от секторите, който е най-много ощетен и най-малко подпомогнат.

Какви са Вашите препоръки, за да се преодолее тази несправедливост?

Ние имаме много предложения. На последното отчетно-изборно събрание на Националния съюз на градинарите в България обсъдихме доста неща.

Считаме, че при всички случаи трябва да има промяна на Закона на водите и за напояването. Изказа се становище от нашите членове, че „Напоителни системи“ е една структура, която трябва да бъде премахната. Всяка политическа партия, която идваше на власт, яхваше тази структура, източваше я за сметка на земеделските производители. Водата всяка година става все по-скъпа и все по-труднодостъпна. Предприятието продължава да бъде на загуба. Според нас няма нужда от тази структура. Необходимо е да се направят сдружения на водоползвателите, т.е. на производителите и да стане така както е в съседни държави - водата за напояване да е безплатна. При толкова много язовири и реки нашите производители да получават вода с 1000 процента надценка, просто е недопустимо.

В тази връзка отдавна говорим и за промяна на нормативната база за узаконяване на собствените водоизточници.

Другото предложение е задължително намаление на ДДС. Минимум на 9%, тъй като опитът на всички държави членки показва, че намалението на ДДС води до по-голяма събираемост и излизане на светло на голяма част от колегите.

Другото предложение е всички производители на плодове и зеленчуци и търговци да се регистрират по ДДС, защото е недопустимо на едно голямо тържище с около 200 клетки за продажба на плодове и зеленчуци - само 5 или 10 души да са регистрирани по ДДС. Ясно е, че нещата не са точни.

За тези, които са най-малки - с по 5 или 10 дка, да има патентен данък, който да плащат годишно и да продават само това, което са произвели – аналогично на размера на тяхната земя.

И това, което ние сме предложили - подпомагането да бъде въз основа на процент от себестойността на продукцията по технологична карта, но да бъде на база реално реализирана продукция и то на реални пазарни цени.

Някои от колегите настояват да има диференцирано подпомагане за тези, които предават продукцията за преработка, защото там те продават на по-ниски цени.

Идва нов програмен период, какви са поуките от настоящия?

Поуките са, че управляващите би следвало да се вслушват повече в препоръките на бранша. На хората, които работят и които са в практиката. Да се намали това голямо влияние на консултантите, които са изключително активни и в новия програмен период за новата политика и за стратегическия план. В същото време обаче те в преобладаващата част от случаите защитават интересите на големи бенефициенти, които им осигуряват съответно по-добрите доходи при тяхната консултантска дейност.

RT

Как ще развиваме биопроизводството в новия програмен период? Амбициите са големи.

За да постигнем европейските амбиции, моето лично мнение е, че коренно трябва да се промени подходът на ДФЗ и земеделското министерство към биопроизводителите и нормативната база за биопроизводството. Мога да споделя, че ако този подход продължи, както беше досега, няма да постигнем нищо, защото голяма част от биопроизводителите в нашата организация - 8 или 10, се отказаха от био-то заради натиска и необективното контролиране и ощетяване на тяхната дейност от служители на ДФЗ, за да защитят тясно корпоративните интереси на определени групи хора, които са близки до властта. Без никакви основания и причини бяха санкционирани, някои стигнаха дори до фалити и ние сме загубили тези хора завинаги за каузата биопроизводство.

Преобладаващата част от хората, като чуха, че ще има по-добро подпомагане за биопроизводството, решиха, че всички ще станат биопроизводители без да имат никакво понятие за това. Голяма част от реалните биопроизводители бяха ощетени за сметка на хора, които нямат интерес да произвеждат биопродукция и да я продават като такава.

Зелената сделка крие ли рискове за българския фермер?

Според мен, крие реални рискове за българския производител и най-напред рискът започва от това, че преобладаващата част от производителите нямат информацията какви изисквания трябва да изпълняват и какви правила трябва да спазват. Смятам, че за Зелената сделка най-напред трябва да започне с обучение на производителите, защото има много регламенти, изключително много изисквания.

Агротема: Политики в земеделието – гледни точки

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.