Ягоди, малини и къпини - българско производство! Целогодишно!

Деница Иванова: За нас тези плодове винаги са били страст – една сбъдната мечта

 - Здравейте Деница, представете Вашето фамилно производство.

Аз съм най-младият член от нашето семейство, с което задружно вече една година управляваме новото ни начинание - оранжерийно производство на ягоди, малини и къпини. Една година, откакто имаме оранжерия и растенията активно плододават. Стартирахме май месец брането и все още не е спирало. В летния сезон стигаме до 4-5 тона на ден.

Преди това - от 2003 година родителите ми се занимават с полско производство. Стопанството ни е 80 хектара малини и 15 хектара ягоди външно производство.

 - Защо избрахте да отглеждате точно тези култури?

За нас тези плодове винаги са били страст и сме се старали колкото може по-дълго на българския пазар да се предлагат именно тези плодове. Факт е, че по това време сме единствените в България, които произвеждат плодове и все още продължаваме да берем.

 - Как така ягоди, малини и къпини в оранжерия?

Оранжерийното производство беше една мечта. Експериментирахме и я сбъднахме. Беше голям риск. Костваше ни време да се научим. Все още не смеем да кажем, че сме наясно с всички процеси в оранжерията, тъй като се различават много от външното производство, но пък сме много амбицирани и не се отказваме.

Това е стоманено-стъклена оранжерия тип Венло. Ние я реновирахме и я пригодихме за нашите култури. Сега тя запазва своите функции и е достатъчно удобна. Нашите ягоди са на висока конструкция, което улеснява тяхното прибиране, подобрява качеството и се създава необходимият комфорт на нашите работници.

Хубавото е, че относно поливане, хранене на растенията и проветряване не е намесен човешки фактор, а това се случва автоматично. Така се стремим да даваме най-добрите условия на растенията.

Самото отглеждане на растенията е много трудоемко. Изисква много грижи. За да ги има тези плодове, отопляваме оранжерията. Това ни позволява да сме на пазара все още. Всички наши колеги вече приключиха сезона.

strawberry

 - Това е голяма инвестиция…

Финансовият ресурс е доста голям. Финансирането е от банка. Те ни помогнаха за този проект. Беше време да ги убедим, че това може да се случи освен в Европа, тук и в България. Ние им доказахме, че не грешим.

 - Къде реализирате плодовете?

Благодарение на МЗХГ за първи път успяхме да достигнем до търговските вериги. От май месец 2020 г. работим с тях. Смея да кажа, че двете страни сме доволни от партньорството. Тъй като в момента количествата са по-малки, работим само с българските вериги. Това е нашата цел - да има плодове на българския пазар през цялата година. През летния сезон работим и за износ.

 - Не е ли скъпо отглеждането на тези плодове в оранжерия?

Има много инвестиции и разходи, които като ги калкулираме цената на малината е точно такава каквато е. Не се натоварва от търговските вериги.

 - А какви са изискванията на търговските вериги, за да работят с вас?

Търговските вериги търсят най-вече качествени плодове, които са здрави, с нормална едрина, произведени без пестициди. Ние отговаряме на тези изисквания. Нямали сме проблем. Пътят на самия плод от оранжерията до щанда е много кратък – по-малко от 24 часа. Което ви гарантира, че полезните качества на тези плодове и свежестта им се запазват. Може да сте сигурни, че по това време има български плодове и те са също толкова вкусни, както и през лятото.

 - Имате ли проблем с намирането на работна ръка?

Има доста желаещи да работят в оранжерията. Тук работата е по-специфична, по-отговорна, но успяваме да се справим с помощта на 10-15 човека.

 - Перспективно ли е млад човек да се занимава със земеделие?

Перспективно е, тъй като България е страхотна страна. Климатичните условия са добри. Позволяват ни да отглеждаме плодове и зеленчуци. Има реализация. Стига да има усилия. С работа всеки може да успее. Бих се радвала да има все повече млади земеделци.

Определено е привлекателен труд - стига да разбираш растенията. Отглеждането на тези растения ти дава енергия, стимул, мотивация, а след това те ти се отблагодаряват и виждаш резултата от труда си. Растенията винаги са благодарни, когато се грижиш за тях.

 - Какви са мечтите Ви, свързани с това земеделско производство?

Виждам се тук. Искам цялото семейство да виждам тук. Да работим. Да се развиваме. В момента цялата оранжерия е с площ от 60 дка. Досега, като първа година, отглеждахме 30 дка от тях, но за летния сезон зареждаме и други 30 дка и така вече ще имаме общо 60 дка оранжерийно производство.

Ние сме свикнали с работата. Много хора се плашат. Тук няма празници. Няма събота, няма неделя. Работохолици сме и това ни харесва.

Пожелавам си да сме дълги години тук и да можем да работим и да създадем всичко, за което мечтаем и най-вече - когато опитат нашите плодове, потребителите да усещат цялата ни любов, която влагаме в това производство.

Автор: Диана Александрова


Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.