„Хербитур” е една голяма възможност за опознаване на растителнозащитната индустрия

доц. Тоньо Тонев – херболог от Аграрния университет в Пловдив

- Доц. Тонев, как най-общо бихте дефинирали „Хербитур”?

- Идеята да бъдат събрани специалисти в областта на растителната защита на едно място се роди преди 7 години. Реших, че огромният брой експерименти, които правя на опитните полета при изпитване на нови препарати, трябва да се видят от възможно повече хора. И съвместната ми работа с фирми от бизнеса, свързан с растителната защита, спомогна за осъществяване на идеята. Така възникна „Хербитур”. Дните, посветени на хербологията, предоставят уникалната възможност да се видят  на едно място всички нови и перспективни технологии за борба с плевелите при основните култури пшеница, царевица, слънчоглед и маслодайна рапица.

- Какво е новото тази година?

- Хубавото на „Хербитур” е, че всяка година ни изненадва с нещо. Обновяват се препаратите, с които фирмите излизат на пазара. Конкретно бих посочил като нов елемент през тази година възможността да поставим при капково напояване някои от културите – царевица, и в по-малка степен слънчоглед. Интересно е поведението на много от хербицидите при оптимална водообезпеченост, каквато може да даде капковото напояване.

- Тази надпревара между различните хербициди необходимост ли е?

- Разбира се! Категорично мога да кажа, че изпитването на хербицидите е от съществено значение. Касае се за бизнес и за търговски интереси. Всички фирми имат безспорното желание техният продукт да се познава по-добре, да се популяризира, да може да бъде видян от повече хора. Привилегията на потребителите е, че на едно и също поле могат да видят продуктите на много фирми при една и съща ситуация. И всеки добър познавач и професионалист може да направи своя избор още на полето.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.