1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растителна защита
  4. Хранейки растенията, инвестираме в успеха

Хранейки растенията, инвестираме в успеха

Хусейн Ахриев, управител на фирма Лебозол- България: Ние не предлагаме само торове, а цялостни решения

- Г-н Ахриев, колко години се крият зад формулировката на Лебозол?

- Компанията работи от 1989 г. През цялото това време ние се занимаваме с разработки на нашите продукти, като ги произвеждаме в един единствен завод в Германия. Процесът е много прецизен, тествани са при различни култури и различни атмосферни и климатични условия в отделни държави. Към продуктите, за които гарантираме, предлагаме и консултации. Силата ни е и в агрономическите знания. Растенията страдат от натиска на плевели, гъбни болести, насекоми, гладуват, подлежат на различни стресове и ние трябва да дадем правилната насока за тяхното успешно отглеждане. С една дума, ние сме там, където растенията имат нужда от нас. Това е направлението, върху което работим.

- Да разбираме ли, че листното подхранване на културните растения може да ни предпази от загуба на добива?

- Това е безусловно е и най-важното, което целим в нашия бизнес. Трябва да има прогнозируемост. Да, през цялата вегетация производителят се среща с много проблеми. Затова трябва да има опора. Точно с това се занимава компанията Лебозол. Ние знаем прекрасно от какво се нуждаят растенията, от какви макро- и микроелементи имат нужда. Когато настъпват някакви климатични аномалии или се получи стрес след третиране с препарати за растителна защита, или се появят симптоми на глад - тогава торовете Лебозол влизат в действие.

- Гладуването на растенията води до поява на симптоми на определени заболявания или отслабване на имунитета. Превантивното подхранване дава ли гаранция за избягване на тези проблеми?

- Ако сте допуснали появата на симптоми и сте нарушили биологичните процеси в растението, това може да бъде оправено, ако се вземат навременни мерки. Ние сме запознати с проблематиката. Агрономите ни се обучават в Германия и препоръчвам задължителни консултации на земеделците. Ние можем да бъдем полезни със знанията си, да отидем на полето и да кажем с какво да се подхранват растенията.

- Прави впечатление, че предлагате многообразие от продукти. Употребата им налага ли предварително да бъдат направени анализи на почвите или на самите растения?

- Компанията Лебозол произвежда еднокомпонентни торове с всички микро и макроелементи. Когато се направи листен анализ и се разбере, че има например недостиг на магнезий или бор, ние трябва да му дадем този елемент. Имаме миксове, при които съдържанието на микроелементи е сметнато много добре. Всичко е много прецизно, при нас случайности няма. Но ние винаги знаем какво му липсва на растението. Много е важно РН на почвата. Ако почвите са кисели, предполага се, че там микроелементи до известна степен присъстват. Там трябва да започнем с макроелементите. Така че, каквото касае процесите в растенията, нашите агрономи могат да решат всяко затруднение. Няма случаи, в които не сме побеждавали.

- Превантивното торене гаранция ли е за висок добив?

- Точно това целим. Тенденция към качествена продукция. Освен това нашите торове са съвместими с препаратите за растителна защита и дори изключват възможността от получаване на стрес след употреба на пестициди. Първият продукт на компанията ни е Аминозол. Неговата задача е да помогне именно при стресови ситуации. Необходими са само 100 мл/дка Аминозол, заедно с препаратите.

- Дозата на приложение зависи ли от фазата на развитие на растенията?

- Дозата се влияе от състоянието на посевите, симптомите. При превантивно пръскане дозировката е по-малка, при проблем тя се увеличава. Лебозол е храна за растенията. Ние храним, за да не допуснем симптомите, които водят до загуба на добиви.

- Във всеки продукт има абсорбционно вещество, за да помогне абсорбирането на хранителните елементи и дисперсия против утаяване. Утайката чисто технически проблем ли е и вие как се справяте с това?

- Суспензията е най-лоялната форма за хранене на растенията. Ако хелатната форма е била актуална преди 20 години, то днес суспензията е на мода. Суспензията е висш пилотаж при хранене на растенията. Тази форма обаче трудно се съхранява, максимално можем да я съхраняваме 2 години. И за да не се утаява, това е възможно благодарение на дисперсионно вещество.

- Защо формулацията мед, манган и цинк е успешна?

- Имаме продукти, чиито акценти са мед, манган и цинк в зависимост от изискванията на културата. Това са основните микроелементи, от които се нуждаят всички растения. Те играят изключително важна роля.

- Какви преимущества притежават торовете Лебозол?

- На първо място, те са с висока усвояемост, имат голяма хранителна стойност, няма загуби при процеса на хранене. Хранителните вещества ще бъдат усвоени на 100%. Означава, че не е необходимо да внасяме прилепители, омокрители и да правим допълнителни разходи.

- Неформулираните торове означава ли, че се усвояват от растенията много по-трудно?

- Неформулирани торове въобще не трябва да съществуват. Лебозол не произвежда неформулирани торове.

Автор: Валери Станев

 

 

 

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.