1. Начало
  2. Интервюта
  3. Земеделска техника
  4. Активен интерес към НПВУ – приемът за технологична и екологична модернизация е до 20 декември

Активен интерес към НПВУ – приемът за технологична и екологична модернизация е до 20 декември

Ивайло Тодоров, консултант: Очаквам, че ще бъдат подадени повече от 3000 проекта

 

Г-н Тодоров, след дълго чакане най-накрая земеделците имат възможност да подават проектни предложения за модернизиране на стопанствата си със средства от НПВУ. Каква е активността към момента?

Има сериозен интерес. Особено на фона на предходни приеми по ПРСР. Досега приемите са вървели така, че към финала се събират най-голям брой проекти. Очаквам, че ще бъдат подадени повече от 3000 проекта. Въпросът е дали те ще бъдат на такава стойност, че тя да надхвърли в пъти предвидения бюджет от близо 320 млн. лева. Има го и ефектът на лошата стопанска година, която накара земеделците да преосмислят инвестиционните си намерения.

От 14 ноември 2023 г. МЗХ стартира информационна кампания в градовете Велико Търново, Стара Загора, Русе и Бургас. Има ли нещо, което към момента затруднява кандидатите?

Винаги е било добре да има повече информация, особено представена официално от Министерството на земеделието и храните, както сега. Истината е, че приемът е сравнително лесен като подготовка, указанията са направени така, че хората бързо и лесно да подготвят проектите си. Облекчен е и режимът на първоначалната документация. Ние сме с нагласа, че този път ще се справим. Заедно.

Припомням, че срокът за одобрение е до края на март, а инвестициите по проектите е необходимо да бъдат изпълнени година след като бъдат одобрени.

Какъв е интересът към изграждане на ВЕИ?

Най-големият интерес е по отношение на земеделската техника. Има такъв и към възобновяемите източници, по-конкретно фотоволтаиците. Кандидатите са и стимулирани допълнително по точки при оценката. Неприятното в случая е, че стана ясно, на база кампанията „Въпроси и отговори към МЗХ“, че хората, които вече имат изградени фотоволтаици, не могат да кандидатстват само за батерии за съхранение на тока, произведен от тях. Това е нещо, което вероятно ще намали интереса, защото доста хора по предходни програми изградиха панели, а необходимостта от батерии е сериозна. Към момента цената е приемлива.

И този път, както всяка една предходна програма и мярка – енергията, която се произвежда от фотоволтаиците може да бъде използвана единствено за собствено потребление.

Друго нещо важно – за пръв път референтните цени на ДФЗ са публични, което се надявам, че няма да доведе до заблуда земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.