Българските лозари и овощари се нуждаят от нови технологични решения

Коста Петров, земеделски производител, с. Глуфишево

- Г-н Петров, получава ли лозарството и овощарството у нас достатъчна подкрепа на линия на ОСП?

Мисля, че това, което се прави, е добре, наистина успяваме да купим техника, но мисля, че това е все още недостатъчно. В момента секторът се нуждае от сериозно оборудване, защото нашият фермер изостава технологично от колегите си в Западна Европа, които отдавна са подготвени, отдавна са въвели нови технологии, ови машини за прибиране на реколтата, за обработките, които наистина трябва да влязат и при нас, за да може трудът ни максимално да се облекчи, да се снижат разходите и да бъдем конкурентни. Затова се изисква малко повече подкрепа от страна на правителството и Министерството на земеделието, храните и горите.

 - Как се развива Вашият сектор в сравнение с другите земеделски производства?

Мога да дам пример със зърнопроизводството, където се наляха пари за нова техника, нови складови помещения, пакетиращи линии, нова прибираща техника. Секторът излезе на световно ниво, работи и печели. Ние искаме също държавата да застане зад нас, зад овощарите и зеленчукопроизводителите. Нуждаем се от силна подкрепа. Време е да бъдем оборудвани с достатъчно техника, тогава ние ще бъдем конкуренти, тогава и нашата промишленост ще има суровина, с която да работи.

 - Какви инвестиции сте направили с помощта на евросредства и какви са Вашите надежди за следващия програмен период?

Освен закупуване на техника, сме създали овощни градини, което не е малко, благодарен съм. Благодарение на това, че получаваме субсидии от ЕС, станахме интересни за банките и те са много по-склонни към кредитиране. И съм благодарен, че когато отидеш в банката и като знаеш, че имаш някакви сигурни доходи и Европа стои зад теб, съвсем друго е отношението.

 - Смятате ли, че плащанията на площ и останалите схеми за подпомагане с евросредства реално подкрепят развитието на земеделският бизнес?

Мисля, че в това отношение България е малко ощетена, специално секторите за плодове и зеленчуци и животни. За нас е хубаво да се види, например, как е в тези държави, в които се плаща на стопанство, защото когато се плаща на стопанство, независимо от стопанския обем, ще бъде определена субсидия. Съвсем нормално е такива сектори, като плодове и зеленчуци, където натоварването е голямо, а разходите на декар са повече и не може да бъдат изравнени с площта, да бъдат дискриминирани в това отношение. Но може би така е приела държавата, в бъдеще ще се намери някакъв начин да се види как подпомагането да стане по-справедливо, защото всеки вече се определи какво стопанство работи, колко декара, какви култури гледа и оттам може да се разбере какво би трябвало да получава като субсидия.

- А според Вас какви възможности за развитие на Вашата дейност дават европейските средства?

Благодарение на тези средства, които получаваме от ЕС, ние имаме една гарантирана сигурност, някакви доходи, дори при лоша година, както тази в района имахме проблеми с измръзвания, с градушки, а когато имаш доходи от субсидии, имаш надежда и продължаваш напред. Това не е малко. 

 - Трудна ли беше тази година за овощарите, особено тези в Сливенския край?

Миналата беше много трудна за овощарите, а тази ще видим как е, наистина имахме проблеми, проблеми с градушките, за които още не са взети мерки окончателно. Не знам тези ракети, които се използват, колко са функционални, колко са практични за нас, имаме и много проблеми с тях. Падат, не гърмят, уж гърмят, пък не удрят градушките.

 - Няколко думи за състоянието на градините в момента.

Трудно е, много е трудно, климатичните промени оказват влияние. Има много повреди от градушките. Ако има средства за дооборудване, ще може да се отреагира. В една част от градините има повредени растения от измръзване. Но има и какво да предложим на пазара. Не всичко е идеално, но трябва да продължим напред.

 

Автор: Марияна Маринова

 

                               

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.