Младата животновъдна ферма в село Младово

Коста Вълчев- гледа над 500 животни

Коста Вълчев, семейството му и приятели гледат над 500 животни - биволи, крави и кози в сливенското село. Младият стопанин става животновъд след като поема семейния бизнес на съпругата си. Обработват и площи със зърнени култури - царевица, слънчоглед, пшеница и ечемик.

- Защо точно животновъдството стана твоя професия?

- Фермата е основана преди години от бащата на съпругата ми. Впоследствие аз влязох в семейството и поех голяма част от управлението на животновъдното стопанство. Работим със съдружници, които движат земеделието. Въпреки че не съм се занимавал никога с такава работа ми е много интересно. В началото беше трудно, но аз обичам животните и ми е много интересно да се занимавам с това. По образование съм икономист, преди животните се занимавах с търговия. Все още се уча, не ме срам да питам по-опитните от мен и така вървим напред. В момента доим 180 крави порода черно-шарено говедо и българско кафяво, около 150 юници, телета, 65 биволи Българска Мурра и около 65 кози. Млякото предаваме на мандра в Сливен. Произвеждаме и колбаси от собствено месо.

10501086108910901072_104210981083109510771074_500- По какви европейски проекти работите? Как финансово подпомагате бизнеса си?

- Купихме двата товарача JCB с европейско финансиране. Възползваме се от националните доплащания. Отчитаме цялото количество издоено мляко и няма как да скрием някой литър заради отчитането пред банките, всичко е стриктно. В момента изкупните цени са горе-долу нормални, но в края на миналата година бяха нереално ниски. С 0,50 лв./л няма как да се покрият елементарните разходи. Разбира се винаги е добре цената да е по-висока. Убеден съм, че мандрите се наговарят за подбиване на цените. Оправдават се, че купуват по-евтино мляко от Румъния и няма как да дават на нас висока цена.

- Как се справяте с храненето на животните? Имате ли проблем с работната ръка, подобно на много други ферми у нас?

- Ние произвеждаме фураж за животните. Произвеждаме всичките зърна, необходими за фуража - царевица, пшеница, ечемик. Правим царевичен силаж. Купуваме само задължителните компоненти. Благодарение на това спестяваме големи разходи за купуване на готови фуражи. Така е много по-изгодно. Аз виждам колегите с по-малки ферми, които не обработват земя. При тях разходите са много по-високи. Много е трудно с работната ръка въобще в земеделието, а най-вече в животновъдството. Няма хора за работа. Тези, които все пак идват не им се работи. Интересуват се първо от заплатата, но за да стигнем до нея нали първо трябва млякото да има добра цена. Като няма цена плащаме, колкото можем.

- Какви са плановете занапред?

- Планираме да увеличим животните и да построим нови обори. Ще се развиваме определено или ще се мъчим поне. (смее се) Обаче смятам, че ако спрат доплащанията животно у нас няма да остане. Абсолютно невъзможно е да работим без подпомагане, това реално е печалбата ни. Животновъдството трябва да остане приоритетен сектор, защото това е най-трудната дейност, много по-сложна от отглеждането на култури.

jcb_1074_108810721073108610901072_500- Работите с телескопични товарачи JCB във фермата. Как върви работата?

- Голямото JCB го взехме през 2010 г., а малкото година и нещо след това. Откакто го имаме не са спирали да работят. Всеки ден изпълняват много дейности. Машините са мощни, не се развалят, много са улеснени за управление. Взехме си втората по-малка, защото големият товарач не можеше да влиза навсякъде по оборите. Малкият товарач е по-маневрен, по-удобен за малки места. С по-големият товарач през лятото прибираме балите сено за животните, занимава се и със зърното в складовете. Също така ринем по-големите помещения, където стоят животните. Малката фадрома пък е постоянно в стопанството, тя не излиза навън. Изхвърляме тора, приготвяме храната за кравите и биволите. За разлика от тракторите, комбайните, прикачния инвентар, които имат сезонна заетост, телескопичните товарачи работят всеки ден от годината. За това време, в които ги имаме не сме имали никакви съществени проблеми с тях. Сериозен ремонт не се е налагал, двигателите са много здрави. Правим редовното поддържане - смяна на масло, филтри. И карам машините, защото е удоволствие, правил съм всяка една от манипулациите, които JCB прави.

Повече за Коста Вълчев и неговата ферма можете да научите ТУК.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.