1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Атанас Урджанов: Нашите животновъди имат крещяща нужда от повече подкрепа

Атанас Урджанов: Нашите животновъди имат крещяща нужда от повече подкрепа

Нужни са инвестиции в кланици, казва председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България

- Г-н Урджанов, готов ли е българският фермер за новата ОСП?

 Този отговор е индивидуален за всеки земеделец. Ние, българските месопреработватели, имаме своите проблеми и те се нуждаят от спешно решаване.

- Каква е картината в сектор „Месо и месопреработване“?

Проблемите в сектора от близо 30 години са едни и същи - българската суровина не достига и се налага да работим с такава от Европейския съюз. При свинското месо вносът е 60%, българското е 40 на сто и то отива най-вече за прясна консумация. Едва 20% от говеждото, което преработваме, е българско месо. От две години наблюдавам хубави месодайни говеда у нас, надявам се да започнем да работим с тези ферми. 

лидеа оферта 2022

- Това не означава ли нужда от по-голяма подкрепа за българските животновъди?

Нашите животновъди имат крещяща нужда от повече подкрепа. Цените на фуражите скочиха драстично, а изкупните цени остават ниски. Очевидно сегашните ставки на субсидиране са крайно недостатъчни. И това трябва да се промени за целия сектор „Животновъдство“.

- Отново горещ се очертава столът на земеделския министър – какви са исканията на вашия бранш?

Искаме намаляване на ДДС от 20 на 9% - освен, че би проработило като антикризисна мярка, това ще изсветли и сектора. Добра новина за нас е, че в новия програмен период сектор „Месопреработване“, освен по подмярка 4.2 от ПРСР, ще може да кандидатства и през Министерство на икономиката – за инвестиции в модернизация.

- Как да бъде решен ефективно проблемът със суровината?

Ние, преработвателите, купуваме отделни сечения – бут, плешка, гърди. В момента няма българска кланица, която да ни ги осигури. Затова са нужни инвестиции в кланици. Водим разговори в тази посока, но всичко се прави стъпка по стъпка.

- Какви са вашите очаквания към новата власт?

Имаме големи надежди – надяваме се на добър диалог и на добри взаимоотношения. Трябва да вървим ръка за ръка – нужна ни е подкрепа – за износ на българските продукти, за промотирането им в Европа. Защото те са вкусни и качествени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.