1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите: След разфасоване на свинското месо цената скача двойно

Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите: След разфасоване на свинското месо цената скача двойно

На този етап няма да вдигаме цените на крайните продукти, казва браншовикът

- Г-н Урджанов, как ще коментирате цените на свинското месо?

Цената на свинското месо не мога да я коментирам, но ще ви кажа какво се случва след като животното бъде заклано. То се разфасова и се прави на половинка. Веднага цената става двойна. След това се прави на други сечения – плешки, бут, ребра, врат, гърди и цената по магазините става такава, каквато е в момента. Ние сме преработватели и знаем, че цените на свинското са свързани с европейското свинско. В момента цените на българското и европейското свинско са равни.
Никога не ни е стигало българското месо и ние внасяме сечения. Да кажем един камион плешка, камион бут, камион врат, които трудно биха ни осигурили нашите свиневъди. Не е тайна, че ние винаги работим със 70% вносно, а 30% е българското месо, като то отива специално за прясно месо по магазините.

- А как се движи цената?

На този етап от началото на декември досега в Европа нямаше промяна на цената на свинското месо. От края на февруари цената на трупното месо се повиши между 8 и 10 %. Това означава, че при някои сечения има между 20 до 30% увеличение в цената. Ако трябва да бъда точен, дори сланината е с 40% по-висока цена за последната седмица.

- А каква е цената на килограм живо тегло?

През последната седмица по информация на свиневъди цената на живото тегло се е вдигнала между 5 и 10%, а цената на трупното месо се е повишила между 8 и 10%. Доколкото имам информация, в момента цената на живото тегло е около 2.10 лева, а на трупното - 3.80 лева.

- Как се отрази АЧС на бранша?

Заради АЧС в България поголовието беше доста сериозно засегнато. От разговорите ми със свиневъди разбирам, че вече започват да се възстановяват.
Китай спря вноса на свинско от Германия и Германия намали своето поголовие и в момента по информация на немски колеги по 100 000 свине седмично по-малко се колят в Германия. Това означава, че има по-малко прасета и след като има по-малко прасета и по-голямо търсене, цената неминуемо расте нагоре.

- Свиневъди твърдят, че са в тежко положение заради увеличените разходи за изхранването на животните.

Ситуацията е тежка за всички. Не само за свиневъдството. Причината е пандемията със затворените ресторанти. Европейското и българското свинско са свързани с цените на фуража. Само ще отбележа, че слънчогледът се е вдигнал с над 50% за една година. Ечемик, царевица всичко се е вдигнало като цена. Затова е тежка годината.

- След разхлабването на мерките срещу Ковид 19, очаквате ли подобрение на ситуацията?

Очакваме да се засили консумацията с отварянето на ресторантите, с идването на барбекю сезона… Миналата година, когато дойде пандемията, имахме един бум, който беше около месец, защото хората се презапасяваха с хранителни продукти, и после нещата се нормализираха. Годината изпратихме с много малък минус, да кажем в рамките на 5-10% в сравнение с 2019 година. Ние сме от секторите, които работят и продължаваме да работим.

- А какво е положението при другите меса, с които работите?

Пилешкото за последните две седмици има ръст над 20% при цяло пиле, което означава, че преработвателите ще работим на по-високи цени на основни суровини. Телешкото и говеждото - най-много 20% да е българско, всичко останало набавяме от внос. При него засега няма повишение на цената. На този етап няма да вдигаме цените на крайните продукти.

- А предвиждате ли нови инвестиции в предприятията?

Ние чакаме отварянето на подмярка 4.2, по която можем да кандидатстваме. Искаме да участват утвърдени фирми, за да можем да си подменим оборудването и сградния фонд, тъй като започнахме да се преоборудваме през далечната 2007 година. Минаха 14 години и много от нашите предприятия имат нужда от нови инвестиции.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.