1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Биоживотновъдство и млечни продукти със защитено наименование за произход

Биоживотновъдство и млечни продукти със защитено наименование за произход

Представяме ви фермата на Димитър Зоров

Животни, отглеждани по биологичен начин и млечни продукти със защитено наименование за произход. Това е фермата на Димитър Зоров във Врачанския Балкан, на 1300 метра надморска височина, която е със затворен цикъл на производство. Овцете са 2600 от породите Синтетична популация българска млечна, Реплянска и Асаф. За животните се грижи ветеринарният лекар Ивайло Цветанов, който е с 30-годишен опит и е управител на фермата.

 - Какви са ветеринарните грижи за овцете?

В нашата ферма работим предимно превантивно. Има група ваксинации, които се изпълняват по програма. Едните са за ентеротоксемия и за агалактия. Други са по програма от държавата, примерно за син език. Имаме голям контрол от страна на държавата. Идват ни на проверки.

Във фермата извършваме контрол, като взимаме кръв от овцете за бруцелоза. Това редовно се прави всяка година, за да се види здравният статус на животните и дали имат някакво заболяване. Ние не можем да се оплачем от заболявания. Понякога се появява мастит, счупен крак. Иначе, общо взето, не допускаме заболявания.

 - Освен ветеринарната грижа, какви условия осигурявате на животните, за да не боледуват?

Всеки месец почистваме. На пода се слага хидратна вар и препарати, които убиват бактериите. За да са здрави животните, трябва да им е сухо, да им е уютно, да им е чиста водата. Парно имаме на агнетата. Имаме парно в самите кошари, за да не замръзва водата.

 - Как става заплождането?

То става по естествен начин. Всеки месец подготвяме около 300 овце, на които им пускаме кочовете и другия месец пак 300 и колкото се заплодят. Оставяме част от женските, а мъжките ги продаваме за клане. Имаме селекционен център, в който колегата идва всеки месец, наблюдава животните, слага им марки, подбираме тези, които стават за майки и тези, които отиват за клане.

 - Каква е стратегията на хранене?

Имаме специалист, който отговаря за изхранването. Животните ги храним по два начина. При нас пашата е от май до септември или октомври месец, а през зимния период храненето е във фермата. Имаме люцерна, сено, сенаж и концентриран фураж. Всичко е натурално, биологично. Имаме фуражна кухня, където процесите са автоматизирани, с компютри. Суровините са добити от нашите обработваеми площи.

Имаме компютър, на който се задава групата животни, колко животни са, каква храна да им се сложи и трактористът си следва програмата и с това ги храни.

 - Намираме се в доилна зала. Каква техника използвате?

72 животни се доят наведнъж, 36 от едната страна и 36 от другата страна. Много сме доволни от залата. Работим с нея от 7 години. Удобна е както за овцете, така и за доячите. Благодарение на нея по-бързо се доят овцете, по-качествено, без замърсявания. Млякото по инсталацията отива във ваните, от там се взима с камион и отива за преработка.

 - Освен с машини, с каква работна ръка разполагате?

Разполагаме с 10 човека овчари, гледачи, доячи, които обслужват цялата ферма. Тя е с около 3000 животни - 2600 са овце, 280 кози и останалите са малки агнета за момента.

 - Колко мляко добивате на ден?

Около 1.5-2 литра от овца или към един тон дневно. Това количество отива в мандрата и там се преработва в кашкавал, сирене, кисело мляко, прясно мляко.

- Как осигурявате издръжката на фермата?

С евросубсидии и собствени средства. За съжаление, управляващите се опитват да извиват ръцете на животновъдите и както виждаме, някои стопанства не издържат и фалират, защото помощта, която се отпуска от държавата, е недостатъчна и не само че е недостатъчна, а искат да я намалят. Миналата година имаше едно стопанство с 1500 животни между Враца и Мездра, което фалира.

Повече вижте в предаването Животновъден дневник по АГРОТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.