1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България: Защо цената на прясното мляко със съдържание на сухо мляко е същата като на истинското фермерско мляко

Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България: Защо цената на прясното мляко със съдържание на сухо мляко е същата като на истинското фермерско мляко

Млечното говедовъдство е в криза още от декември и тази криза ще продължава да се задълбочава

Г-н Михайлов, какви са последните тенденции на пазара на млякото?

По отношение на производството на мляко миналата година беше по-добра от 2019 г. и се произведоха с 50 хиляди тона повече сурово краве мляко. При останалите млека - овче, биволско и козе, нивата остават същите както през 2019 година.

Като цена можем да кажем, че през 2020 цените бяха почти същите както през 2019 година. Но в края на годината изведнъж цените на фуражите нараснаха с близо 30-40%, а това са основните разходи в една млечна ферма.

Изкупната цена на млякото до първи март 2021 г. беше от 0.65 до 0.72 лв на литър. След първи март цената падна с от 3 до 5 стотинки. Много трудно тези фермери могат да останат на терена. Важно е да се отбележи, че контрагентите, които снабдяват фермите с консумативи, искат веднага да им се плати. Такова е положението.

Можем ли да кажем, че млечното говедовъдство в момента е в криза?

Млечното говедовъдство е в криза още от декември и тази криза ще продължава да се задълбочава.

Наскоро се повдигна въпросът за влагането на сухо мляко в прясното мляко.

Оттук нататък следва въпросът това прясно мляко, което е направено от сухо мляко, с каква цена е калкулирано. Дали с цена на суровото мляко от 0.70 лв. или с цената, на която е купено - около 240 евро/тон. Така че, би трябвало цената на такива млека да бъде по-ниска. Също така се оказва, че никъде не е записано, че този продукт е изготвен от сухо мляко, което означава, че цената е калкулирана на база сурово мляко в момента. Веднъж се лъже клиентът, че купува мляко, а кой купува сухо мляко, разредено с вода. Наред с това се нанася голяма вреда на млекопроизводителите, защото тяхното истинско сурово мляко става зависимо от цената на вносното сухо мляко.

cows

Колко е себестойността на млякото?

Този въпрос ние, от Националния съюз на говедовъдите, от четири години го поставяме. Някой трябва да я направи тази себестойност.

В Европа и големите държави на всеки три месеца излиза себестойност на млякото и в зависимост от себестойността, ако е по-ниска, се предприемат съответните мерки, за да могат фермерите да си възстановят загубите. Руснаците всеки месец изчисляват себестойност на млякото, за да помогнат на своите фермери.

Големият въпрос - ще ядем ли млечни продукти от българско мляко?

Това е мечтата на всички. Гърците решиха въпроса много просто. Гръцки продукт се нарича този продукт, при който млякото е произведено в Гърция. Фабриката се намира в Гърция и е сложено на щанда, на който има гръцкия флаг.

Ние в момента не знаем кое мляко от къде е. Така че, ние също искаме да ядем български продукти от българско мляко, защото тогава нашите фермери ще имат някаква сигурност.

Знаете ли какво стана в Гърция? Там кравето мляко има една устойчива цена. Цената там се движи в рамките на 39-43 цента и то от години. Фермерите са доволни. Съответно пък населението яде гръцки продукти и ги купува, като ги види на щандовете. Същата история е и с овчето мляко. Там цената е 1 евро на кг овче мляко.

 

Интервюто взе Диана Александрова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.