С 5 магарици едно семейство може да се издържа, твърди Николай Зайцев, член на УС на Асоциацията на магарешките ферми в България

Магарешкото мляко е скъп продукт, който се търси в цял свят

 - Г-н Зайцев, екзотично и екстравагантно звучи да се отглеждат магарета за мляко. Защо се възражда този бизнес, ако въобще го е имало?

В България бизнес с магарешко мляко, като продукт, никога не го е имало. Имало го е при нашите баби, когато са лекували магарешка кашлица с магарешко мляко. Всъщност ние, създавайки Асоциацията на магарешките ферми в България, се опитваме да обединим всички хора, които със собствени сили гледат магарета и да покажем на всички, че магарешкото мляко е скъп продукт, който се търси в цял свят.

donkey

 - С какво е полезно?

По качество то се нарежда след майчината кърма. Няма казеин. Всички хора, които са алергични, могат спокойно да консумират магарешко мляко. Използва се и за възстановяване на белия дроб, при анемия, остеопороза. Много хора го търсят за възстановяване на организма след Ковид. В магарешкото мляко има много магнезий, калций, желязо. Може би по-нататък ще го използваме и в козметиката. Знаете, че магарешкото мляко го е ползвала Клеопатра.

Българското магарешко мляко е с много по-добри качества от това във Франция, Швейцария, Испания, Хърватия, Сърбия, защото билките ни са повече. Самото магарешко мляко има уникален вкус.

 - Колко литра мляко дава една магарица?

Една магарица има бременност 12 месеца. След което 10 месеца може да я доите. Средно литър на ден. Селектираната може да даде и повече, но ние в момента нямаме. Всичките магарета са събирани от България. Където каквото намерим.

 - Колко струва млякото на пазара?

На пазара струва от 60 до 100 лева литъра.

 - Това е много скъпо мляко.

Магарешкото мляко е за лечение. 60 милилитра е дневната доза за възрастен човек.

 - Колко са фермите за магарешко мляко в България?

В България има няколко ферми. Едната, която е голяма, е в Сливен, има една в Бутан, в Самоков, която е съчетана с туризъм и някои други колеги, които гледат по-малко магарета. Всъщност фермата на Гергана Стоева е първата. Създадохме и няколко крайни продукта с лиофилизирано мляко с помощта на Институт по криобиология и хранителни технологии – София, с любезното съдействие на проф. Илиана Начева и целия научен колектив.

Насоката на продуктите е предимно въздействие върху човешкия организъм, стабилизация, повишаване на имунитета.

С любезното съдействие на собственика на бонбонената фабрика в Асеновград успяхме да направим два вида бонбони с магарешко мляко. Направихме продукт и от магарешка коластра, която е изключително полезна за малките деца и за възрастните. Магарешката коластра е един от най-скъпите продукти – 4-5 хиляди лева струва 1 кг магарешка коластра.

 - Колко струва килограм сирене от магарешко мляко?

Сирене от магарешко мляко произведоха в Сърбия, само че то не е 100% магарешко по простата причина, че магарешкото мляко не може да се подсирва. То е смес с козе. 1 кг такова сирене струва 1000 евро в Сърбия.

 - В кои страни има най-много ферми за магарета?

Има във Франция, Хърватия и Швейцария. В Сърбия има големи ферми. Идеята на нашата Асоциация е създавайки този бизнес модел, да преминем постепенно на една иновация, наречена Зелено хранене и да могат магаретата и през зимата да имат зелено хранене, а не само сено. У нас през 2015 г. отнеха правото на магаретата да пасат и от хиляди бройки останаха по-малко от 20 хиляди в цяла България. На фермерите с магарета не им се полагат пасища. Според бившите ръководители на МЗХГ това е отрасъл, който няма никакъв икономически потенциал. Аз обаче твърдя друго.

 - Вие твърдите, че този бизнес модел с отглеждане на магарета има бъдеще и този модел е добър. Икономически изгоден.

Да и ние не сме открили топлата вода в България. С 5 магарици може да се издържа едно семейство. Сметнете – 300 лв. на ден за 10 месеца.

 - С какви продукти може да бъде завладян пазарът?

Вие знаете, че на пазара има много хранителни добавки от какво ли не. Но всички знаят, че магарешкото мляко е полезно дори така да го пиеш. Ние само сме му добавили български билки, които също са уникални по своя състав. Поради тази причина смятам, че пазар има не само в България, а в цяла Европа. Въпросът е да създадеш правилните продукти. Нашата цел е да създадем продукти, които да се търсят на пазара. Идеята е да обединим фермерите, които ще гледат магарета, да им изкупуваме млякото и да създаваме тези крайни продукти. Работим с един-два научни колектива и надявам се да дойде ред в България да се селектира българско магаре, защото у нас има няколко породи магарета и преди 30 години са започнали да им правят селекция, но после това е изоставено като наука и в това отношение има какво да се работи.

 - Сега селекцията точно в това направление ли се работи - за повече мляко?

Точно така.

 - Доста амбициозни цели има Вашата асоциация.

Те са амбициозни, защото съвместно с магарешката ферма на Гергана Стоева ние намерихме общ език и тя е млада фермерка, която е с креативно мислене и можем наистина да вървим напред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.