1. Начало
  2. Интервюта
  3. Животновъдство
  4. Симеон Караколев: Фермите с до 300 животни най-тежко преживяват кризата

Симеон Караколев: Фермите с до 300 животни най-тежко преживяват кризата

Трябва да има фокусно подпомагане към малките и средните, казва съпредседателят на НОКА

 - Г-н Караколев, каква беше годината за сектор „Овце и кози“ и кои проблеми останаха нерешени?

Трудна година. Трудна за всички сектори в селското стопанство. Много нерешени проблеми има. Забавянето на изплащането на средства допълнително нагнети една несигурност в сектора. Иначе чисто законодателно остават нерешени проблемите с пасищата и оземляването на животновъдите.

 - Има ли шанс скоро да бъдат придвижени тези законодателни промени, свързани с пасищата?

Би следвало всичко в МЗХ като законодателна рамка вече да е готово и да бъде изпратено към Комисията по земеделие, но това кога ще случи - все още не мога да кажа.

 - Има ли фалити или преструктуриране на ферми? Хората отказват ли се от бизнеса?

Преструктуриране има. Има от всичко по-малко. Има много хора, които се отказват. През последните седмици проследих обявите за продажба на овце и кози. Обявяват се за продажба ферми с животни между 50 и 250 броя. При всички е трудно, но явно при тях в момента е най-тежко. Затова трябва да има фокусно подпомагане към този тип ферми. Защото е добре повече хора да се занимават с дребни преживни животни, а не да има малко на брой ферми с много животни. Индустриализацията, която наблюдаваме в птицевъдството и свиневъдството, по моя преценка няма да се случи при овцете и козите. Затова там е нужен друг фокус на политиките на подкрепа.

Специално в овцевъдството, болшинството от фермите са с до 300 животни и те са най-чувствителни в момента, най-тежко преживяват. Без собствена обработваема земя, от която да произвеждат фуражи, без достъп до пасища – така изглежда профилът на най-потърпевшите овцевъдни ферми.

 - Какъв трябва да бъде фокусът на подкрепа?

Трябва да има комплекс от мерки. С какво, например, мярката за преотстъпване на данъка топли малкия фермер? С нищо. Но тя е добра за големия. Затова трябва да има фокусно подпомагане. Нали точно върху това се гради политиката на Европейския съюз – специална подкрепа за малките и средните семейни ферми. Малките и големите няма как да бъдат сравнявани и тази полемика е погрешна.

Интервю на Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.