1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ново посегателство към грабливите птици в Национален парк „Централен Балкан”

Ново посегателство към грабливите птици в Национален парк „Централен Балкан”

Вързан гълъб примамка е открит на Аневско кале от служители на парковата охрана

Гълъб примамка откриха двама служители от парковата охрана на Национален парк „Централен Балкан” на една от източните стени в крепостта Аневско кале, която се намира на територията на парка, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Птицата е открита жива, с видимо намазана глава и шия с гелообразно вещество. Животното е било завързано за крака със сезал, дълъг около половин метър и омотан в другия си край около камък. Близо до гълъба е намерен втори сезал с разхлабена празна примка в края. Допуска се, че вторият гълъб се освободил.


Сигналът е подаден във Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани” от посетителка на Аневско кале (планинска средновековна крепост, разположена на скалист връх на южния склон на Стара планина край Сопот). От „Зелени Балкани” съобщават в Парковата дирекция и веднага към мястото тръгват двама служители от Парковия участък Карлово.

Гълъбът е изпратен за изследване на веществото по него в Националния ветеринарен институт. Специалистите отчитат силно сходство със скорошния случай на открит мъртъв царски орел в района на Перущица, отровен с вързан гълъб примамка. Ако резултатът от изследванията покаже, че веществото е отрова, Дирекцията на НП „Централен Балкан” ще сезира органите на полицията и прокуратурата.

В района на обекта са предприети засилени мерки за наблюдение и охрана. Днес паркови служители претърсват основно руините на крепостта за следи от посегателство срещу грабливите птици - видове, в голямата си част защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Национален парк „Централен Балкан” е обявен за орнитологично важно място със световно значение, поради ролята си за гнездещите, мигриращите и зимуващите птици. В него са установени 16 вида дневни грабливи птици, сред които два вида ястреби, три вида соколи, четири вида орли. Жертва на убийство може да стане всяка птица от тях, в това число представители на големите български орли – скалният орел, рядък в Европа вид, и царският орел, включен в Червената книга на България и в Световния червен списък на застрашените видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.