1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Причината за драстичния скок в цената на яйцата трябва да се търси във веригата производител-търговец

Мирослав Найденов: Причината за драстичния скок в цената на яйцата трябва да се търси във веригата производител-търговец

Снимка:

Министърът е направил справка за цените на яйцата в други страни от ЕС

Причината за драстичния скок в цената на яйцата трябва да се търси някъде във веригата производител-търговец. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в „Тази сутрин” на бТВ.

Цената на яйцата в големите търговски верига достигна до около 0,40 лв. за бройка. Министърът е направил справка за цените на яйцата в други страни от ЕС. „В Париж са най-евтини яйцата - около 26 стотинки, около 28 стотинки са в Берлин, най-скъпи, около 30 стотинки, са в Брюксел. А в България вече цената гони около 40 стотинки. Кой е щастлив от тези цени – това определено не са кокошките, защото те бяха щастливи към 1 януари. Щастливи в момента са някъде по веригата производител-търговец”, поясни Найденов.

Около 6,5 млн. лв. са парите, които трябва да получат производителите, за да приведат стопанствата си към европейски изисквания и ако те не обосноват нормални цени към българските търговци, тези пари ще им бъдат отнети, коментира още земеделският министър.

Той ще разговаря и с търговските вериги и ако причината за високите цени е в тях, ще се предприемат действия и по отношение на тях. Агенцията по храните в момента очаква разпореждане да започне проверка по цялата верига, за да се констатира откъде идва тази промяна в цената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.