1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стратегии за развитие на слабите производства ще разработи научен и бизнес съвет към МЗХ

Стратегии за развитие на слабите производства ще разработи научен и бизнес съвет към МЗХ

Снимка:

Това съобщи министър проф. Иван Станков на среща със земеделски производители в Кърджали

Стратегии за развитие на слабите производства в България ще разработи новият научен и бизнес съвет, който ще бъде създаден в петък към Министерството на земеделието и храните. Това съобщи министър проф. Иван Станков на среща със земеделски производители в Кърджали. Той уточни, че стратегиите ще са по не повече от 20 страници като в тях ще се съдържат конкретни мерки. Те ще са за животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, тютюнопроизводство и розопроизводство.

Министър Станков запозна производителите от Кърджали с приоритетите за страната ни в преговорите ни с Брюксел по новата Обща селскостопанска политика 2014-2020 г. Той посочи, че подкрепата за слабите отрасли като животновъдството, зеленчукопроизводство, овощарството, пчеларството може да се осъществи посредством договорената от Съвета на министрите на ЕС възможност 12 на сто от директните плащания да са обвързани с производството плюс 3 на сто за протеинови култури. Друг основен приоритет в новата ОСП ще е подпомагането на малките ферми и младите фермери.

Ще се отворят нови мерки за подпомагане на планинското земеделие, за поддържане на породи и семена, за биоземеделие, производство на билки и етеричномаслени култури. Освен това ще има и мерки за защита на традиционни национални специалитети, както и на бутикови млека - овче, козе и биволско. Специално подпомагане ще се разработи и за напоителните системи. Ще се стимулира също ранното оттегляне на възрастни фермери при прехвърлянето на стопанството на младежи, както и малките ферми, които развиват едновременно растениевъдство и животновъдство, каза министърът.

Сред приоритетите на министерството проф. Станков подчерта и приемането на промените в наредбата за директните продажби, с които ще се улеснят дребните производители да продават продукцията си в малки помещения към фермите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.