1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ има проект за промени в Наредба 26

МЗХ има проект за промени в Наредба 26

Предвиждат се облекчени условия за производителите

Земеделското министерство подготвя промени в Наредба 26, регламентираща директните продажби фермер-клиент. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров е изработил проект за изменение и допълнение на наредбата, с който да се въведат облекчени условия за производителите.
 
В проекта е предвидено отпадане на изискването за притежаване на индивидуална млечна квота за директни продажби на малки количества сурово краве мляко. Това е  във връзка с предстоящото отпадане на млечните квоти в Европейския съюз. С проекта се въвеждат облекчени изисквания, на които трябва да отговарят животновъдните обекти, в които се добива суровото мляко. Дава се възможност доставката му да става в опаковка на производителя или в опаковка, доставена от крайния потребител. Тя трябва да е за еднократна употреба. Отпада изискването директната доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци да не превишава 40% от дневното количество добити яйца за всяка ферма.

С проекта се дава възможност месото, което се използва при производството на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно да бъде добито от едри преживни животни, дребни преживни животни и свине, отгледани в собствената ферма и заклани в кланични пунктове по смисъла на Наредба № 4 от 15 юли 2014 г. за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.