1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 9 март ще стартира приемът на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

От 9 март ще стартира приемът на заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

Мярката се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

От 9 март ще стартира приемът на заявления за отпускане на финансова помощ по мярка „Преструктуриране  и конверсия на лозя”. Това съобщи за Агро ТВ Милена Чобанова, директор на областната дирекция на Фонд „Земеделие” в Шумен.  Мярката е част от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в периода 2014 -2018 г., чиято цел е да се повиши конкурентоспособността на българските производители.

Мярката за преструктуриране и конверсия на лозята се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Подпомагат се три вида дейности – конверсия на сортовия състав на насажденията, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управление.  По тази мярка могат да кандидатстват собственици и арендатори, които са регистрирани като лозарски стопанства. В Шуменска област през финансовата 2014 г. са подадени  две заявления за подпомагане, съобщи Милена Чобанова, директор на областната дирекция на фонд „Земеделие” в Шумен.

В предходната 2013 г. в региона не е било подадено нито едно искане за преструктуриране и конверсия на лозя. Бюджетът на мярката за целия програмен период е малко над 80 млн. евро, а до момента в страната са финансирани 21 заявления.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.