1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Предизвиква ли рак хербицидът Глифозат

Предизвиква ли рак хербицидът Глифозат

Какво е мнението на СЗО за натрупването на химикала в човешкия организъм

Хербицидът глифозат вероятно предизвиква рак, твърди Световната здравна организация. Оценката е направена след едноседмична среща на учени от 11 страни в Лион, Франция. Преди това те са изследвали в продължение на една година резултатите от редица проучвания.

Със сегашната си оценка СЗО противоречи на Германската служба за оценка на риска, която до скоро твърдеше обратното. В публикуван в научно списание материал се казва, че препаратът глифозат е открит в кръвта и урината на хора, работещи в селското стопанство. Това потвърждава предположението, че химикалът се натрупва в човешкия организъм.

Освен глифозат, най-често употребяваният хербицид в света, в групата на препаратите, които вероятно предизвикват ракови заболявания, попадат и два инсектицида – мелантион, който се използва в цял свят, както и по-рядко прилаганият диацинон.

Според експертите от Световната здравна организация глифозат предизвиква карциноми в лимфните възли. Този извод е направен въз основа на изследвания в Швеция, Съединените Щати и Канада, където са били лекувани заболели земеделски работници, имали досег с препарата. При опити с лабораторни мишки и плъхове също е установено, че глифозатът предизвиква рак.

Оценката се публикува малко преди препаратът да получи ново десетгодишно разрешение за Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.