1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жвиотновъди на протест

Жвиотновъди на протест

Причината- не одобряват промените в Наредба 3

Животновъдни организации и земеделското министерство се договориха за две от трите искания на фермерите. Постигнато е принципно съгласие за облекчаване на Наредба 26, както и за справедливото доказване на количества произведено мляко. Двете страни останаха на различни позиции относно едновременното кандидатстване по национални и европейски схеми. Причина за извънредната среща беше протест на животновъдите пред земеделското министерство.

Животновъди от цялата страна се събраха на протест пред земеделското министерство. Фермерите са против публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба 3. Настояват за прилагане на еднакви правила за всички овцевъди и козевъди, за да не се допусне дискриминация и разделение в бранша.

Според новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце майки или 20 кози майки, за да може фермерът да получи субсидия. Досега такова изискване нямаше.

Другото искане на протестиращите е да не се ограничават регионите, в които фермерите имат право сами да продават своята продукция. Символично на стълбите пред служебния вход на земеделското министерство бяха излети 70 литра мляко толкова, колкото фермерите трябва да докажат, за да получат субсидия. След като земеделският министър Христо Бозуков упрекна протестиращите, че не са поискали разговор с него ги покани в министерството. Постигнато е принципно съгласие за облекчаване на Наредба 26, както и за справедливото доказване на количества произведено мляко. Двете страни останаха на различни позиции относно едновременното кандидатстване по национални и европейски схеми.

Друг по-малоброен протест се състоя по същото време във връзка с неизплатените пари по схемите за единно плащане на площ.

По информация на министерството още утре предложенията и исканията на животновъдите ще бъдат обсъдени на среща с представители на останалите заинтересовани в сектора овцевъдни организации, както и с експерти от ведомството.

Автор: Мирела Спасова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.