1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. ЕС ще промени системата за одобрение на ГМО

ЕС ще промени системата за одобрение на ГМО

На ЕК ще бъде предоставена по-голяма свобода да одобрява за отглеждане нови ГМ продукти

От следващия месец ЕС из основи ще промени системата за одобрение на генетично модифицирани организми (ГМО), което ще отвори пътя за по-голямо използване на реколти от ГМО и в същото време ще позволи на страните да запазят забраните, ако преценят, съобщава в. "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

Заради силната обществена съпротива през подледните 12 години в ЕС бе разрешено използването само на два ГМ продукта - царевицата Mon 810 на "Монсанто" и картофите "Амфлора" на BASF. За сравнение в света одобрените продукти са над 150.

В рамките на промените, които трябва да бъдат приети на 13 юли, на Европейската комисия ще бъде предоставена по-голяма свобода да одобрява за отглеждане нови ГМ продукти, а всяко правителство ще има възможност да разрешава или не отглеждането на съответната култура на територията на страната.

Предложените промени в европейското законодателство са изготвени от комисаря по здравеопазване и защита на потребители Джон Дали от Малта, който през март одобри отглеждането на ГМ картофи за производството на нишесте. В основата им стои австро-холандско предложение, подкрепяно от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Според източници на "Ройтерс" основните елементи в планираните промени са два.

Първият елемент предвижда комисията да издаде нови насоки на страните-членки относно "съвместното съществуване" на ГМ и не-ГМ реколти. Те ще позволят на всяка страна да изготви собствени технически стандарти например да въведе буферни зони от 10 км между ГМ и традиционните реколти. В зависимост от големината на зоните отглеждането на ГМ култури може да се окаже забранено в цели региони или дори страни, коментира "Ройтерс".

Вторият елемент е "частична промяна" на съществуващото законодателство за освобождаване на ГМ организми в околната среда, които ще позволят на страните-членки да забраняват отглеждането на ГМ култури по причини, различни от съображенията за здравето или принципа за съвместно съществуване.

 

Етикети ГМО, промени, закон,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.