1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Китайски ГМО памук привлича вредители

Китайски ГМО памук привлича вредители

Милиони хектари земя в Северен Китай бяха засегнати от инвазията на насекоми

Специалисти ще настояват за проучване на рисковете от отглеждането на генно модифицирани култури, след като полеви изследвания разкриха бум на вредители около ферми за отглеждане на ГМ памук в Китай, съобщи в. "Гардиън" цитиран от dnevnik.bg. Голямото нахлуване на насекоми потвържава по думите на учените нуждата от дългосрочни изследвания за въздействието на ГМ култури преди освобождаването му в околната среда. Според изследователите трябва да се направят и проучвания за възможността от евентуалните разрушителни последици, които могат да произлязат от масовото отглеждане на тези култури. Милиони хектари земя в Северен Китай бяха засегнати от инвазията на насекоми след заменянето на традиционните за района видове памук култури на американския гигант "Монсанто". Нашествията на дървеници от сем. Мириде, които могат да засегнат около двеста сорта плодове, зеленчуци и зърнени култури, са се покачили рязко през последното десетилетие след преминаването към биотехнологичните култури.

ГМ памук сам произвежда нужните му инсектициди. Това според компанията спестява пари на фермерите от препарати за борба с вредителите. Резултати от десетгодишно изследване обаче показват, че популацията на някои видове насекоми като например тези от сем. Мириде процъфтява и опустошава реколтата на фермерите в тази част на страната. Нахлуването на вредителите може да се окаже катастрофално най-вече за малките ферми в проучените региони, смятат китайските учени. Изследването е проведено от китайската академия за селскостопански изследвания.

Преди години бе съобщено и за други подобни случаи в Индия и други страни, където ГМ култури развиха устойчивост към пестициди, припомниха от екоорганизацията "Приятели на Земята" по повод проучването. "Трябва да се върнем към производството на местни сортове, които са приспособени към условията и имат интегрирана система за борба с вредителите", смятат още природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.