1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Нов атлас подчертава значението на европейското почвено разнообразие

Нов атлас подчертава значението на европейското почвено разнообразие

Многообразието на почвите играе решаваща роля в земеделието, водния и въглеродния кръговрат

За първи път Общата служба за изследвания на ЕК(GFS) публикува в четвъртък базирана на индикатори карта, която показва потенциални заплахи за почвеното разнообразие и така трябва да помогне на тези, които взимат решения, да защитят този съществен ресурс.

Многообразието на почвите играе решаваща роля в земеделието, водния и въглеродния кръговрат. Атласът показва в кои региони на Европа почвеното многообразие е най-застрашено в момента - в части на Обединеното кралство, в страните от Бенелюкс и северна Франция, въпреки че има особено застрашени райони и в много други страни-членки.

Атласът е обхватен източник на информация за учени-изследователи, учители и ръководители. Той трябва да бъде представен по повод конференцията „Почви, климатични промени и биологично многообразие - къде сме ние?"(Брюксел, на 23 и 24 септември 2010 г.).

Европейският атлас на почвеното многообразие съдържа първата карта, в която са обхванати заплахите за почвеното многообразие в почти всички страни членки на ЕС. Потенциалните заплахи за почвеното многообразие са изброени в списък и са класифицирани в оценка на назначена от GFS работна група за почвеното многообразие.

При разработването на новата, базирана на индикатори карта на потенциални заплахи, са включени най-различни фактори, като промени при използването на земята, разрушаване на биотопи, експлоатация на естествени ресурси от хората, инвазивни видове, сгъстяване на почвата, ерозия и замърсяване на околната среда.

Картата представлява оценка на рисковете на спада в почвеното многообразие спрямо сегашната ситуация, не спрямо действителното положение на почвеното многообразие. Резултатите показват, че рискът от спада в почвеното многообразие поради човешки дейности тендециозно е по-висок в области с по-голяма гъстота на населението и/или по-интензивна земеделска дейност. Такива области има особено в Обединеното кралство (в много части без най-северната), страните от Бенелюкс и северна Франция. Същевременно обаче като особено застрашени се класифицират и определени области в много други страни-членки, много от които имат същите признаци, например Паданската равнина в Италия, която като единствен регион в страната попада в категория „с висок риск".

Публикуваният атлас гарантира на читателя и поглед в „живота под земната повърхност". На широката публика се обяснява животът в почвата и решаващата роля на почвите за равновесието на други екосистеми на нашата планета. Освен това той съдържа най-новите резултати от изследвания на актуалните заплахи за почвеното многообразие.

Атласът в 128 страници е плод на сътрудничеството между службите на ЕК и партньори в университети, икономиката и организации като Организацията за изхранване и земеделие (FAO) и Спогодбата за биологично многообразие („Convention on Biological Diversity", CBD). Всяка част е съставена от водещи в света експерти и е направена лесно разбираема и достъпна за лаици.

В първата част на атласа се изследва биотопа почва, неговите многообразни функции и „благата за екосистемата", които той носи, както и ролята, която играят почвите. Втората част е един вид енциклопедия на почвеното многообразие, в която на читателя се поднасят със снимков материал много от най-важните групи почвени организми.

 

Етикети атлас, ЕК, почви
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.