1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Опити с ГМО няма да има до доказване, че са безвредни

Опити с ГМО няма да има до доказване, че са безвредни

Обществото трябва да бъде в максимална степен запознато с ползите и отрицателните последствия на технологиите, свързани с ГМО

Промени в закона за генетично модифицираните организми (ГМО) относно освобождаването на им в околната среда няма да бъдат гласувани, докато учените не представят категорични доказателства за влиянието на тези организми върху природата и човека. Това заяви пред журналисти председателят на парламента Цецка Цачева след среща в понеделник с експерти и преподаватели от БАН, Аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Селскостопанската академия предаде mediapool.bg.

“Обединихме се, че на този етап, без да има доказателства от научните среди за влиянието на тези организми върху природата и човека, е недопустимо те да се отглеждат в околната среда, поради което в закона подобна правна възможност е изключена“, добави Цачева.
Обсъдените на второ четене в парламентарната екокомисия текстове на поправките в ГМО-закона още не са заведени в деловодството на Народното събрание и това позволява да се обсъдят нови корекции и да се прецизират все още спорни редакции. Това се очаква да стане на планираното за 4 март заседание на екокомисията.

Участниците в срещата са се обединили около мнението, че опитите с генно-модифицирани организми трябва да продължат само в контролирана лабораторна среда, каза Цачева, но по време на дискусията стана ясно, че учените се разминават в становищата си за ГМО. Оказа се, че част от тях не виждат проблем в освобождаването на ГМО в природата, а други се обявиха категорично против, което доведе и формулировката с “категоричните доказателства за влиянието на тези организми“. Трябва да бъде изготвена и приета от парламента единна стратегия за действията на науката в сферата на ГМО, са се разбрали още експерти и политици.

“Няма как въпросите с ГМО да бъдат решени без помощта на учените, като Народното събрание трябва да има последната дума”, каза Цачева.Тя допълни, че при приемането на текстовете депутатите ще се съобразят с мнението на учените и на неправителствените организации, като се държи сметка и за европейските директиви. Цецка Цачева пое ангажимент да бъде гарант и да не допусне националните интереси, свързани със запазването чистотата на българската природа от ГМО, да бъдат нарушени.

Председателя на БАН акад. Никола Съботинов, счита че обществото трябва да бъде в максимална степен запознато с ползите и отрицателните последствия на технологиите, свързани с ГМО. Ще бъдат организирани конференции, на които да се обсъди приложението и ролята на променените организми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.