1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Полша се обявява срещу ГМО

Полша се обявява срещу ГМО

Модифицираният картоф „Амфлора” е нежелан в страната

Полският министърът на земеделието Марек Савицки е изпратил нота до евркомисаря по земеделие Дачиан Чолош, с която възразява срещу приложената от ЕК процедура от 2 март, с която се одобри употребата на няколко нови генетично модифицирани продукта предаде www.dnes.bg. Процедурата разрешава отглеждането с комерсиална цел на генетично модифицирания картоф „Амфлора”, както и производството от него на нишесте за индустриални нужди. Тя е стартирала през 2005 г. със заявление, подадено от немската компания BASF, чрез съответния компетентен орган на Великобритания.

В хода на срещата на Съвета на министрите на земеделието на 16 юли 2007г. не е било постигнато квалифицирано мнозинство за одобрение и Комисията е била длъжна да преразгледа случая. Оттогава, за повече от 3 години, никаква информация в тази връзка не е била оповестявана публично. Страните – членки не са били информирани за плановете на Европейския съюз. Министър Савицки възразява срещу факта, че след такъв дълъг период от време, през който са били въведени нови процедури за вземане на решенията и е бил сменен съставът на ЕК, Комисията е оповестила разрешението за отглеждане на генно модифицирания картоф „Амфлора”, без консултация с Европейския парламент.

Министър Савицки протестира и срещу това, че публичното оповестяване на одобрението на нови ГМО продукти е извършено без да бъдат предварително известени страните – членки, което е изискване на Директива 2001/18/ЕО. Той твърди, че липсата на становище по случая от Европейския парламент, лишаването на страните – членки от възможността да изкажат своето окончателно мнение и конкретно на Полша, чиято позиция е против разпространението на ГМО, са решаващи фактори, без които процедурата по този конкретен случай на одобрение не може да се счита за изпълнена. За три нови сорта генетично модифицирана царевица, получили „благословията” на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), предстои да се произнесе Европейската комисия. Компаниите - производителки са Синджента, Пионер и Монсанто.

Два вида генетично модифицирани култури понастоящем са разрешени за отглеждане на територията на ЕС – царевицата MON 810 на Монсанто и отпреди седмици картофът „Амфлора” на BASF. Всички останали над 30 вида ГМО продукти са разрешени в ЕС единствено за употреба като храни, съставки на храни и фуражи, но без възможност за отглеждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.