1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Ще „спасяват“ дивите родственици на културните растения

Ще „спасяват“ дивите родственици на културните растения

Проектът, координиран от Глобалния тръст за разнообразие на културите, ще събира и класифицира в каталог семена от целия свят

Учените обявиха план за събиране и съхранение на диви растения-родственици на основни хранителни култури, в т.ч. пшеница, ориз и картофи. Проектът, координиран от Глобалния тръст за разнообразие на културите, ще събира и класифицира в каталог семена от целия свят. Целта е да пази ценни генетични белези, които дивите растения съдържат, и които биха могли да бъдат вкарани в култивираните видове, за да станат те по-устойчиви и гъвкави. Това би могло да спомогне за продоволствената сигурност при променящия се климат.

Целият събран растителен материал ще се съхранява в дългосрочен план в банки за семена, но голяма част от него ще бъде използвана за предварителни изследвания, свързани с размножаването, за да се разбере дали дивите видове могат да бъдат използвани в борбата с болестите, които вече са заплаха за хранителната промишленост. Д-р Пол Смит е ръководител на Милениум Сийд Банк на Лондонската ботаническа градина Royal Botanic Gardens,  която играе ключова роля в проекта.

"Необходимостта от такива действия става все по-осезателна" – каза той. – За някои от тези видове, резултатите, които можем да получим, са твърде несигурни, защото много от тях вече са застрашени от изчезване в техните естествени местообитания."

Надеждата е, че дивите родственици на хранителните култури ще помогнат на растениевъдите да "направят корекции", при това – не само заради климатичните промени, но и заради болестите по растенията и загуба на плодородни земеделски земи.

Кари Фаулър, изпълнителен директор на Глобалния тръст за разнообразие на културите, обясни: "Всички наши култури първоначално са били разработени от диви видове - по този начин е поставено началото на земеделието. Но те са били приспособени от растенията, които в миналото са били най-подходящи за съответния климат.

Климатичните промени говорят, че трябва да се обърнем отново към дивата природа, за да намерим тези родственици на нашите културни растения, които могат да оцелеят при климатичните условия на бъдещето.“ Дивите родственици на култивираните растения представляват само малка част от генетичния материал, съдържащ се в световната генетична банка. Но, според специалистите, приносът им към комерсиалното земеделие сам по себе си се оценява на повече от 100 милиарда долара годишно.

През 70-те години, например, появата на вируса RGSV, който не позволява на ориза да цъфти и да създава зърна, опустоши цялата реколта в Азия. Учените от Международния институт за изследване на ориза изследваха хиляди проби от диви и местно култивирани оризови растения, за да открият ген, устойчив на заболяването. Намериха го в един див родственик на култивирания ориз, Oryza nivara, който расте в Индия. След откритието генът бе вкаран в най-новите сортове ориз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.