1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Украинците спряха първия ГМО-продукт

Украинците спряха първия ГМО-продукт

Няма достатачно количество данни за безопастността на продукта

Американска фирма получи отказ за регистрация на соя. Основанието е - недостатъчно количество данни за безопастността на продукта.  За това съобщи Николай Проданчук – председателят на националната комисия на Украйна по  Кодекс Алиментариус, позовавайки се на санитарно епидемиологичната експертиза.

Украинският представител на фирмата е предал в министерството на здравеопазването протокол от проведените изследвания за безопасност на дадения продукт при използването му за храна. Украинските експерти изследваха документа в продължение на 120 дни и днес обявиха своето заключение относно регистрацията, заяви gazeta.ua.
 "Имаме 25 забележки към предоставените материали. Главнят въпрос е - влиянието на соята върху репродуктивното здраве на човека. Когато компанията ни даде по-разширена информация, тогава ще направим повторно разглеждане " – съобщи Проданчук. Този вид соя се произвежда от 1990 година. От 1994 г е регистрирана в Америка и ЕС.

 "От момента на регистрацията в Америка науката се е развила, затова могат да бъдат събрани повече данни за безопасността на продукта", - каза Проданчук. В света над 75% от соята е генетически модифицирана. В Украйна освен соята може да има генетически модифицирани царевица и захарно цвекло. Според Проданчук, тази соя е първият ГМО, който е даден за регистрация в Украйна. Тъй като всички продукти, съдържащи ГМО са незаконни.  Към министерството на здравеопазването има 37 лаборатории, които могат да правят тестване за наличност на ГМО.

Напомняме, че неотдавна министерството на здравеопазването на Украйна обяви продуктите, които ще бъдат контролирани за съдържание на ГМО. Списъкът ще бъде утвърден на правителствено ниво.

Codex Alimentarius (от лат. Хранителен кодекс) - сборник с международно признати стандарти, практики, насоки и други препоръки, отнасящи се до храните, производството и безопасността им. Текстовете са написани от специална комисия по храненето, създадена още през 1963 година. Тя е орган към Организацията по селско стопанство и храни към ООН.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.