1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. WWF: Климатът на Земята има нужда от по-високи политически амбиции

WWF: Климатът на Земята има нужда от по-високи политически амбиции

Световните лидери се събраха в Мадрид в пореден опит да ограничат глобалната климатична криза

Всички погледи са насочени към Мадрид, където се провежда 25-ата конференция на световните лидери с фокус върху справяне с изменението на климата (COP25). Голямата цел на срещата е намирането на политическа подкрепа за повишаване на амбициите за справяне с климатичната криза. Безпрецедентните нива на парникови газове в атмосферата означават, че всяко по-нататъшно забавяне ще постави света в необратима ситуация, при която рискът за хората и околната среда ще бъде много по-голям.

В следващите две седмици хиляди експерти и  политически лидери от близо 200 държави ще се опитат да договорят последните уточняващи условия по т.нар. Правилник за прилагане на Парижкото споразумение, приет миналата година. Важна част от недовършените дискусии е изграждането на функционираща система за международна търговия с емисии, както и намирането на начин за компенсиране на бедните страни, понасящи щети от покачването на морското равнище. Освен това има огромно очакване към страните, които все още не са представили своите дългосрочни цели за намаляване на емисиите до 2050 г., да го направят.

Международната природозащитна организация WWF предупреждава, че действията, които правителствата предприемат до този момент, не са достатъчни. Нарастващите нива на отделяните парникови газове, увеличаващата се загуба на биоразнообразие, както и безпрецедентните температурни рекорди показват, че всяко по-нататъшно забавяне от страна на правителствата и бизнеса ще насочи света по път, връщане от който няма да има.

В контекста на тазгодишната климатична среща WWF призовава всички политически лидери да подходят отговорно към ограничаването на въглеродните емисии. Това би дало шанс за възстановяване на екосистемите, които са единственото безплатно решение за справяне с проблема на глобално ниво.

„Изминалата година подчерта не само мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени, но и неадекватността на нашия колективен отговор до момента, особено от страна на най-големите емитери“, казва Мануел Видал, лидер на световната климатична и енергийна практика на WWF. „Ние знаем какво да правим. Вече имаме решения. Сега трябва да стъпим в бъдещето със смели и категорични климатични действия. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-тежки ще бъдат ефектите върху планетата и разходите за нейното възстановяване.“

WWF насърчава правителствата да използват възможността и да представят амбициозни планове за съкращаване на емисиите през следващото десетилетие, които да подсигурят пътя им към въглеродна неутралност до 2050 г.

„Днес светът разполага с научното и техническото познание да задържи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение. Проблемът е, че липсва политическата воля да се направят стъпки в тази посока“, коментира Георги Стефанов, ръководител на практика „Климат и енергетика“ във WWF България. „Важно е правителствата да представят амбициозни национални планове в сферата на климата, за да защитят природата и човечеството, което живее от нея.“

WWF очаква от COP25 да финализира преговорите за пазарите на въглеродни емисии, да постигне напредък по техническите аспекти на загубите и щетите в енергетиката, както и да регламентира дейността на недържавните участници в Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Природозащитната организация се надява, че местните власти, компаниите, финансовия сектор и инвеститорите ще засилят ролята си в справянето с климатичната криза – тема, която ще бъде приоритет и в работата на новата Европейска комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.