1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екоорганизации твърдят, че има лобистки поправки в новия закон за горите

Екоорганизации твърдят, че има лобистки поправки в новия закон за горите

В законопроекта е записано, че със съгласието на агенцията могат да се създават общински дирекции за управление на парковете

Идеята природни паркове да се управляват от общини, разписана в новия закон за горите, е неприемлива заради многобройните опити за застрояване от страна на такива общини. Това е една от критиките на екокоалицията "За да остане природа в България" към законопроекта, който беше подготвен от Изпълнителната агенция по горите и миналата седмица беше внесен за гласуване в правителството пише dnevnik.bg.  В законопроекта е записано, че със съгласието на агенцията могат да се създават общински дирекции за управление на парковете. Преди дни в интервю за "Дневник" от ИАГ уточниха, че поправката касае само онези паркове, които са на територията на една община, така че тя не важи за паркове като "Витоша" или "Странджа", които са на територията на няколко. Това обаче не е изрично записано в проекта.

Такова искане, неофициално и отправено чрез медиите, имаше например от кмета на Сливен за природен парк "Сините камъни". "Тези предложения създават впечатлението, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природните паркове - плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша на "Витоша ски" АД и лобиращия за това акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, както и открито заявените планове на кмета на Сливен Йордан Лечков за застрояване на Природен парк Сините камъни", заяви екогрупата в писмо до медиите. Становището й по законопроекта вече е внесено официално, съобщиха природозащитниците. От групата изразиха надежда забележките им да бъдат взети предвид при обсъжданията на новия закон.

Екоорганизациите са обезпокоени и от възможността в защитени територии да се допускат лифтове, влекове и възобновяеми енергоизточници – ветрогенератори и слънчеви централи, без промяна на предназначението на земята. Горската агенция аргументира тази поправка с необходимостта от запазване на горския фонд, но според природозащитниците така ще се поощрява строителството на такива съоръжения и в защитените територии.

Дадената от законопроекта възможност за продажба на държавна собственост в природните паркове от екокоалицията окачествиха като "крачка назад в политиката на ГЕРБ". "През последните 75 години българската държава многократно е изкупувала частни земи, за да защитава природата в тях, но нито веднъж не се е случвало да продава защитена природа", посочиха от "За да остане природа".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.