1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мидените ферми в Черно море използват под 15% от разрешената акватория

Мидените ферми в Черно море използват под 15% от разрешената акватория

Повечето предприятия финансират изграждането на съоръженията с пари от Оперативна програма „Рибарство”

Мидените ферми покрай българския бряг в Черно море използват под 15% от териториите, които имат право да стопанисват. Това съобщиха за Investor.bg от Басейновата дирекция за Черноморския район във Варна. Вложенията се бавят основно заради очакването на инвеститорите да получат финансиране от Оперативната програма „Рибарство”, твърдят представители на бизнеса.

Според данните на басейновата дирекция издадените разрешителни за добив и възпроизводство на аквакултури в Черно море са 48, като са разделени поравно между Северното и Южното Черноморие.

Най-голям е броят на издадените разрешителни за акваторията пред Каварна, Българево, Приморско и Созопол, съобщи инж. Венцислав Николов, шеф на басейновата дирекция.

Всички 48 разрешителни дават правото да се използват близо 17 хил. дка площ, но някои предприятия се отказват от инвестициите си. Реално изградените ферми са 22 с обща площ от близо 2 400 дка. Така на практика се използват под 15% от разрешената акватория, обясниха експерти.

Тепърва се очаква да бъдат построени други 18 ферми. От басейновата дирекция допълват, че досега за голяма част от инвеститорите сроковете за изграждане на фермите, залегнали в нормативната база, са били много кратки. След промени в нормативната уредба тези срокове вече са пет години. Експертите припомнят, че повечето предприятия финансират изграждането на съоръженията с пари от Оперативна програма „Рибарство”.

Позицията на бизнеса

„Досега оперативната програма беше „зациклила” и това е основната причина инвестициите в аквакултурни стопанства в Черно море да се бавят”, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ" Йордан Господинов. Той прогнозира, че усвояването на средствата по програмата ще се ускори и предприятията ще успеят да изградят съоръженията си в рамките на година, година и половина.

„Икономическата криза създаде финансови проблеми на производителите, те трудно вземаха кредити. Сега вече има гаранционен фонд към оперативната програма и това ще улесни бизнеса”, допълни Господинов. Той посочи още, че условията в Черно море са изключително благоприятни за развитието на различни аквакултури, тъй като водата е чиста. Това се дължи на краткия туристически сезон, тъй като курортите били основните замърсители на водите.

В Черно море ще се отглеждат не само миди. Някои предприятия вече планират да направят ферми за калкан или стриди, както и ферми на сушата, които да се захранват с морска вода, обясни директорът на "БГ ФИШ". Той е убеден, че всички продукти от фермите ще се реализират успешно на пазара, тъй като Европа произвежда само 2% от продуктите, отглеждани по света в акваферми. „В Световния океан ресурсите намаляват, затова има бъдеще за сектора”, коментира Господинов.

От басейновата дирекция във Варна съобщиха още, че в края на тазгодишния туристически сезон мидените ферми ще бъдат подложени на законовите проверки, които да покажат как изпълняват ангажиментите си по отглеждането на аквакултурите.

Допълнително учените от Института по океанология към БАН ще анализират акваторията, така че да посочат на експертите къде е най-добре да се разполагат мидените ферми и каква да бъде площта им, за да се постигне възможно най-ефективно развитие на аквакултурите, поясниха от басейновата дирекция във Варна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.