1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Специализирани контейнери за смет ще поставят в Смолянско за отблъскване на мечките

Специализирани контейнери за смет ще поставят в Смолянско за отблъскване на мечките

Проектът е с продължителност 36 месеца

Двайсет контейнера за смет, които са труднодостъпни за мечки и други диви животни ще бъдат доставени в област Смолян от Сдружение за дива природа „Балкани”. Това обяви на пресконференция в Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян Александър Дуцов от сдружението, който заедно с Костадин Вълчев – координатор на сдружението и Владимир Пейков – председател на Ловно-рибарски съюз - Девин, представи проект за опазване и възстановяването на дивата коза и мечката в България, предаде радио „Фокус” – Смолян . Проектът е с продължителност 36 месеца и сe изпълнява от консорциум, включващ Българска Фондация Биоразнообразие, Сдружение за дива природа „Балкани”, Ловно рибарско дружество Девин и РИОСВ - Пазарджик. Дуцов обясни, че специалните съдове за смет ще се предоставят предимно на хижите, които са високо в планината, за да може мечките да нямат достъп до отпадъци от храна и да не свикват с миризмата, тъй като подхранването на мечките – директно или индиректно, чрез изхвърляне на храна в покрайнините на населените места е една от основните причини за зачестилите конфликти между човека и мечката в Родопите.

Проектът разглежда мерки, които целят минимизирането на щетите от мечки, които зачестиха през последните години в Родопите. Костадин Вълчев обясни, че като цяло в Южна Европа в миналото мечките са били преследвани и убивани от хората. Те са уплашени и рядко нападат човек, но около 5-10% от мечките в последните години вече са преодолели страха си и слизат в населените места причинявайки щети. Вълчев отбеляза, че това са т.нар. проблемни мечки, които са привикнали с миризмата на човек и неговата стопанска дейност, която се извършва все повече в горите. Това прави мечката безстрашна. Според Вълчев едно от най-важите условия мечките да се оттеглят навътре в горите и да не причиняват повече щети, е те да не се хранят от хората. Това ще стане като се ликвидират незаконните сметища в границите на населените места и горите, а ловците спрат да подхранват дивеча през лятото и есента. Според Вълчев дивеча трябва да се подхранва само зимата, когато мечките спят зимен сън. В другите сезони, подхранването е по-скоро прикрито привличане на дивеча, за да може да се ловува по-лесно.

Предвижда се проучване на мечата популация с GSP – GSM телеметрия, като ще се следи тяхното предвижване в Родопите. Предвижда се и ДНК изследване на косми и екскременти, за да се установи точния брой на вида. Според различните данни в Западните Родопи има 220 мечки, но според еколозите те не са точни, защото по-голям брой хора броят дивеча в едно място и така една мечка се брои по няколко пъти. Друго важно условие е да се спре бракониерството. Според Вълчев мечката е особено апетитен трофей. Според действащото законодателство в Европа незаконно добитият трофей не се оценя и не може да се търгува с него. При нас обаче това все още не е така и все още има практика да се продават незаконно добити трофеи. В момента има и хора, които имат нужния ресурс, за да предизвикат психоза с мечките, за да може да се дават повече разрешителни за отстрел за трофей, но това е погрешно, отбеляза Вълчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.