1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Строга забрана за риболов в Мексиканския залив

Строга забрана за риболов в Мексиканския залив

Засегнати са 50 000 рибари

В Мексиканския залив в момента е наложена строга забрана на риболова. Петролният разлив в Мексиканския залив, където потъна нефтената платформа „Deepwater Horizon", е замърсил водата и местата за риболов. Ситуацията посочва драстично нарастване замърсяването на околната среда, което унищожава поминъка на рибарите в цял свят.

Засегнати са 50 000 рибари, както и 100 000 души, живеещи в района на второто по големина езеро в Индия Пуликат, обявено за „застрашено езеро на годината 2010” от Глобалния фонд за природата (GFN) като част от международната мрежа Living Lakes (Живи езера). Ситуацията в този район, някога богат на риба и мангрови гори с екологично значение на север от град Ченай, е достигнало своята критична точка. Обезлесяването, замърсяването, прекомерния улов, както и замърсяване с тежки метали от отпадни води на повече от 25 индустрии са причинили това катастрофално състояние.

На SusCon 2010 г., Международна конференция за устойчиво бизнес и потребление, на 15 и 16 юни в Нюрнберг, от Глобалния фонд за природата (GNF) желаят да изяснят финансовите последици от такива щети. GNF в момента е координатор на наскоро стартираната Кампания за Европейски бизнес и биоразнообразие. Заедно с организаторите SusCon, GNF инициира сесия семинари на тема „Финансиране на биоразнообразието - инвестиция между приходите и филантропията”. Този семинар се фокусира върху, например, критериите за решения на доставчиците на финансови услуги, проучващи последиците от дейността на бизнеса върху биологичното разнообразие по отношение на оценката на риска, по-специално при предоставянето на заеми или инвестиции. Мотивационните фактори на компаниите, желаещи да инвестират в опазване или запазване на биологичното разнообразие, също имат важно място в семинара. Освен това ще се проведат дискусии относно начините за по-добро финансиране опазването  на биоразнообразието в бъдеще чрез новаторски идеи (например, търгове на биологичното разнообразие от Triple E или моделът на еко-сметка на град Нюрнберг).

Кампанията на ЕС Бизнес & Биоразнообразие има за цел да подчертае значението на биологичното разнообразие и призовава фирмите да се ангажират повече със защита и опазване на природата. „Тази кампания е предвидена да продължи три години", заяви Стефан Хьорманн, координатор на програмата. "Ние предлагаме мениджъри по устойчивост и ръководители за информация на компаниите, консултантски услуги и работни срещи за оценка на въздействието на производството върху биологичното разнообразие." На официалния старт на Международната година на биологичното разнообразие януари миналата година немският канцлер Ангела Меркел посочи, че защитата на биологичното разнообразие е също толкова важно, колкото и опазването на климата. "Нуждаем се от обрат и не за в бъдеще, а точно сега." Според GNF, повечето компании подкрепят биологичното разнообразие, ако основната им дейност зависи или е засегната от него. Акцентира се върху фирми, преработващи суровини в индустрии като минно дело, нефт и газ, туризъм, храни и селското стопанство. Освен това, темата набира скорост и в света на финансите, по-специално като резултат на оценка на екологичните рискове при разпределянето на заеми или инвестиции. Биологичното разнообразие трябва да се превърне във важна част от корпоративната стратегия в бъдеще, според Марион Хаммерл, изпълнителен директор на фондация Езеро Констанс (Bodenseestiftung) и председател на GNF. В момента различни инициативи са ангажирани с намиране на методи и критерии за оценка за интегриране на биоразнообразието в корпоративните решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.