1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Добричка област предстои разселването на 1500 фазана и 300 яребици

В Добричка област предстои разселването на 1500 фазана и 300 яребици

35 са ловните дружинки в района

В разгара си е ловът на едър дивеч в страната, а в района на Добрич през този период на годината основно се ловуват диви свине. Това заяви председателят на Сдружението „Ловно-рибарско дружество – Добрич” Илия Михайлов, предаде Радио „Фокус”. 35 са ловните дружинки в района, ловците в тях наброяват над 1000 души, като площ дружеството е едно от най-големите в страната – 119 000 ха е ловната площ.

По думите на председателя на сдружението до момента има отстреляни 8 диви свине. За момента слуката не е много голяма, коментира Михайлов, и това в голяма степен се дължи на липсата на сняг и трудното откриване на следи. Според Илия Михайлов, най-сериозният лов на дива свиня тепърва предстои през ноември и декември. Дружеството има традиции по отношение на ловуване, стопанисване, осигуряване на подхранването на дивеча, на разселване на фазани и яребици.

Като знак на авторитета на дружеството е фактът, че от тази година председателят на сдружението в Добрич е член на Управителния съвет на Националното ловно сдружение. Около 50% от ловната площ в района е равнинна и там най-вече се ловува на заек. Тази година са разселени около 750 фазана, предстои разселването на още 1500 и към 300 яребици. Подхранването на дивеча се осигурява със средства от членския внос и такива на добра воля, посочи Илия Михайлов. Той допълни, че най-голям проблем продължава да бъде бракониерството.

Според председателя на ловното сдружение този въпрос касае страната ни като цяло и преборването с него е много трудно. В този контекст Илия Михайлов посочи, че в момента Лесотехническият университет провежда изследване на заболяванията на заека. Причината – изчезването на заека, като Добричка област също не прави изключение. Освен това Добруджа е едно от най-добрите местообитания за заека. Като сериозна причина за изчезването му се посочва и бракониерството. Несправянето с този проблем, според Илия Михайлов, е свързано с липсата на единност като позиции и действия на различните страни, които имат отношение към него – държава, ловни стопанства, сдружения, отделните ловци, граждани, полиция.

В регионален план проблем за добричкото ловно сдружение е липсата на ловен дом. Има идея за строеж на хижа за ловците в местността „Кобаклъка”, определено е мястото, документацията е подготвена и депозирана. Надеждите са, че след приключване на всички процедури, ловният дом ще бъде построен. По план е предвидено той да е с обща площ около 250 кв. метра, на две нива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.