1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В ЛТУ ще се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси

В ЛТУ ще се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси

Проектът се осъществява със съдействието на Министерство на земеделието и храните

С подписания днес Меморандум за сътрудничество между Орегонския университет и Лесотехническия университет се предвижда към университета да се създаде Служба за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси. Проектът, по които ще заработи службата, се осъществява със съдействието на Министерство на земеделието  и храните.

На официалното подписване на меморандума присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов,  председателят на комисията по земеделие към Народното събрание г-жа Десислава Танева, както и Н. Пр. американският посланик у нас Джеймс Уорлик. По време на събитието г-н Уорлик заяви, че „българският горски фонд е безценен и Америка може да почерпи опит от добрите практики на страната ни в управлението и опазването на горите.”

Проектът е на стойност 289 200 лв. и ще се финансира от Фондация „Америка за България”. Неговата продължителност е 2 години. При създаването на Службата за консултантски услуги в областта на биологичните ресурси ще се използва дългогодишния опит на Орегонския университет. Екип от американски учени под ръководството на д-р Джеймс Джонсън ще работи по проекта съвместно с преподаватели от  Лесотехническия университет.

„Целта е да се използва добрата практика на Орегонския университет, която ще се приложи в България. Първо ще се дават съвети в горското стопанство, а след това ще се дават съвети за всички биологични ресурси”, обясни доц. д-р Румен Томов, координатор на проекта от българска страна.

У нас има повече от 1,2 млн. частни собственици на гори и повечето от тях нямат идея какво да правят с тази собственост и всички се нуждаят от помощ и съвети”, допълни още г-н Томов по време на представянето на проекта.С помощта на учените от Орегонския университет ще бъдат обучени български специалисти и така ще се повиши капацитетът на българското горско стопанство.

Проектът е разделен на три части – подготовка, обучение и изграждане и разпространение и реклама.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.