1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 200 000 деца в България имат наднормено тегло

200 000 деца в България имат наднормено тегло

Нездравословният модел на хранене и ниската двигателна активност са основните причини, които водят до проблеми в теглото на подрастващите

200 000 деца в България имат наднормено тегло, 60 000 от тях страдат от затлъстяване. Данните изнесе д-р Лалка Рангелова от Националния център по опазване на общественото здраве, която е във Велико Търново по повод старта на кампания за профилактика на наднорменото тегло и затлъстяването.

Кампанията е насочена към подобряване на здравето на децата от 7 до 14 годишна възраст и ще продължи до 11 юни с лекции на специалисти по храненето и различни спортно-туристически инициативи. Нездравословният модел на хранене и ниската двигателна активност са основните причини, които водят до проблеми в теглото на подрастващите. Децата приемат твърде много мазнини, захарни изделия, ястия с високо съдържание на сол, почти не консумират риба, зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци. Много от учениците употребяват дори алкохол, което също провокира затлъстяването, каза д-р Рангелова.

Според доклад, приет от Европейския парламент, затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и при децата. 20% от подрастващите в страните от ЕС са с наднормено тегло. Затлъстяването предизвиква ранна поява на редица заболявания, а така също и психически разстройства у децата.

Наднорменото тегло е характерно повече за момчетата, показват резултатите от национално проучване на храненето в България през 2004 г., проведено сред деца от 5 до 19-годишна възраст. Според данните наднормено тегло имат 22% от момчетата и 13% от девойките. Затлъстяването е разпространено най-вече сред момчетата от 7 до 10 години - 25% от тях страдат от свръхтегло.

Проучване сред първокласниците през 2008 г. показва, че над 30% от тях имат наднормено тегло, а 13,6% страдат от затлъстяване. Това се дължи на всекидневната консумация на хамбургери, чипсове, захарни изделия, безалкохолни напитки, пържени картофи и други вредни храни. Голяма част от учениците спортуват по-малко от един час дневно и прекарват голяма част от времето си пред телевизора или компютъра.

Приетата през 2009 г. Наредба за здравословното хранене на учениците прави опит да промени досегашния модел на хранене, каза д-р Рангелова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.