1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Българският евродепутат Мария Неделчева гласува в подкрепа на програмата „Храна за нуждаещите се”

Българският евродепутат Мария Неделчева гласува в подкрепа на програмата „Храна за нуждаещите се”

Схемата ще бъде продължена до 2013 г. с годишен бюджет от 500 милиона евро

На пленарната сесия в Страсбург, европейските депутати гласуваха доклада относно разпределянето на хранителни продукти на най-нуждаещите се лица в Съюза, изготвен от Czesław Adam Siekierski (ЕНП,Полша).  След като депутатите одобриха компромиса, постигнат със Съвета, програмата „Храна за нуждаещите се” ще бъде продължена до 2013 г. с годишен бюджет от 500 милиона евро.

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева гласува в подкрепа на доклада с мотив, че той е важна крачка напред към подобряване на състоянието на най-уязвимите граждани на ЕС.

„Смятам, че именно тези хора са най-пряко повлияни от икономическата криза и именно сега е моментът да изпратим важен политически сигнал и да покажем, че ЕС прави всичко възможно да подпомогне най-затруднените хора в един от най-трудните моменти. Програмата е потвърждение, че ЕС е отговорен към своите граждани не само в условията на прогрес и стабилност - това е важно послание и за целия свят”, изтъква в обяснението си на вот Мария Неделчева.

Евродепутатът посочва, че програмата осигурява реална подкрепа по сходен начин като "схема за плодове в училищата" и "схема за мляко в училище" на над 18 милиона души в 19 държави членки. Това е не малък дял от населението на ЕС и според г-жа Неделчева всяко по-нататъшно забавяне ще се отрази отрицателно на всички, които се ползват от програмата.

В заключение българският евродепутат настоява за по-голяма амбиция в намеренията и търсене на възможност нуждаещите се да получават помощ и след 2013 година.

Схемата за разпределение на безплатна храна за най-нуждаещите се граждани на ЕС, стартирала през 1987 в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), беше заплашена от решението на Съда на Европейския съюз от април 2011 г., отнемащо възможността на програмата да закупува храни от свободния пазар и ограничаващо я единствено до храните от намаляващите запаси на интервенционните складове.

За да избегне рязкото намаляване на хранителните помощи на фона на повишаващия се брой на нуждаещи се граждани на ЕС, Парламентът призова с резолюция от юли 2011 г. за решение, което да позволи на програмата да функционира нормално.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.