1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Боровинките предпазват от чернодробна фиброза

Боровинките предпазват от чернодробна фиброза

Китайски учени провели изследвания върху боровинките, отдавна известни с лечебния си ефект върху очите и мозъка

Китайски изследователи са установили, че боровинките забавят развитието на чернодробна фиброза.

Някои от най-често прилаганите медикаменти причернодробни заболявания имат силни и неприятни странични ефекти. Поради тази причина медицината все по-често се обръща към ефективните и безопасни природни средства.

Китайски учени провели изследвания върху боровинките, отдавна известни с лечебния си ефект върху очите и мозъка, както и с антираковото си действие.

Боровинките са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето. Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли. Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С.

В плодовете на боровинките се съдържа голяма количество от веществото птеростилбин, което е естествен антиоксидант.

Д-р Мин-Лян Ченг и колегите му от Медицинския колеж Гуянг провели редица изследвания за влиянието на боровинките върху някои от най-честите чернодробни заболявания, в това число и фиброза.

Чернодробната фиброза се изразява в натрупване на груба, влакнеста съединителна тъкан в черния дроб.

Образуването на фиброзна тъкан е нормална реакция на тялото при увреждане, но при фиброзата този оздравителен процес  се обърква.  Когато хепатоцитите  (функционални  чернодробни клетки) са увредени вследствие  на инфекция с вирус, голяма консумация на алкохол, токсини, травма, или други фактори, имунната система се активира за отстраняване на увреждането.

Увреждането или  смъртта (некрозата) на хепатоцитите стимулира възпалителни имунни клетки да отделят цитокини, растежни фактори, и други химикали. Тези химически провокират поддържащи чернодробни клетки, наречени звездовидни клетки да се активират и да започнат да произведат колаген, гликопротеини (като фибронектин), протеогликани (proteoglycans), и други вещества. Тези вещества се депозират в черния дроб, причинявайки изграждане на екстрацелуларна матрица (нефункционална съединителна тъкан). В същото време процеса на разрушаване или разграждане на колагена е нарушен. При здрав черен дроб, синтезата (фиброгенеза) и разграждането (фибролиза) на матричната тъкан са в баланс. Фиброза възниква когато голямо количество увредена тъкан се изгражда по-бързо, отколкото може да бъде разградена и изведена от черния дроб.

Смята се, че до голяма степен развитието на чернодробна фиброза се дължи на бактериални или вирусни инфекции, както и на повредени съдови стени на клоновете на интрахепаталната портална вена.

Специалистът по инфекциозни болести, д-р Ченг и екипът му, провели експеримент с лабораторни мишки, при които изкуствено била предизвикана чернодробно фиброза.

Фиброзата при гризачите настъпила след осем седмична диета богата на мазнини и изключително бедна на протеини, и инжектиране на въглероден тетрахлорид (CCl4). Първата група била контролна и оставена без лечение. На мишките от втората група били давани боровинки, на тези от третата – смес от китайски лечебни треви и билки под формата на капсули (Dan-shao-hua-xian – DSHX), а на четвъртата група - комбинация от боровинки и DSHX.

След едноседмична терапия учените направили изследвания за да оценят състоянието на чернодробната тъкан и нейната функция.

Събраните данни показали, че боровинките помагат за намаляване на размера на черния дроб, понижават нивото на хиалуронова киселина и други вредни вещества в кръвния серум, както и увеличаване на полезни компоненти.

В сравнение с резултатите от нелекуваните гризачи, нивото на вредни вещества, отложени в чернодробната тъкан било много по-ниско.

Получените резултати са доказателство, че боровинките значително забавят чернодробната фиброза, обясняват авторите на изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.