1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Чехите пият най-много алкохол в Европейския съюз

Чехите пият най-много алкохол в Европейския съюз

Това показва доклад на Световната здравна организация, обхващащ страните членки на ЕС, кандидатките за членство, както и Норвегия и Швейцария

Чехите пият най-много алкохол в Европейския съюз, следвани от румънците, словенците и словаците, показва доклад на Световната здравна организация (СЗО), обхващащ страните членки на ЕС, кандидатките за членство, както и Норвегия и Швейцария. От всички включени в проучването страни най-малко алкохол консумират турците, македонците, исландците, малтийците, норвежците и шведите.

Хората в Чехия са изпили средно по 16.61 литра чист алкохол за 2011 г. Румънците пият по 16.30 литра, словенците по 15.31, а словаците по 14.59 литра. Средното ниво за ЕС е 12.45 литра, което прави по около три чаши алкохол на ден.

Исландците са изпили средно 7.93 литра, малтийците 8.01, норвежците 8.30, а шведите – 8.55 литра. Турците държат убедителна преднина по ниска консумация на алкохол с едва 3.64 литра алкохол, погълнати за година. Македонците също са проявили необичайна за Балканския полуостров сдържаност, като са изпили едва по 6.84 литра алкохол на човек за 2011 г.

Изненадващо количеството алкохол, погълнато от средностатистическия българин, е под средното за евросъюза – едва 11.45 литра за година, показват данните на СЗО.

Според доклада един източноевропеец консумира средно еквивалента на 14.5 литра чист алкохол годишно, пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Растеж на средната консумация на алкохол на глава от населението е отчетен сред източноевропейците и северноевропейците, отбелязва изданието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.