1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Едуард Стойчев: Локалното производство на храни ще започне да се възражда

Едуард Стойчев: Локалното производство на храни ще започне да се възражда

Снимка:

Има сериозни възможности за картелни, монополни действия на световните пазари

Тъй наречената спекула и монопол много сериозно се вихри в момента в световен мащаб. Има сериозни възможности за картелни, монополни, спекулативни действия на световните пазари. Това заяви за радио „Фокус” Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той допълни, че през последното десетилетие пет-шест фирми, четири от които американски и две-три европейски, държат над 50% от световната търговия и производството на хранителни продукти. Според Стойчев рано или късно светът ще реши да се върне към локалното производство на храни. Всяка държава беше известна с производството на нещо. Локалното производство на храни, което в момента е в лошо състояние, ще започне да се възражда.

Когато контролът се държи от огромни компании, е много лесно да се извършва спекула – а именно цената на хранителните стоки на стоковите борси да варира рязко нагоре и надолу, за да се извлече печалба, посочи Едуард Стойчев.

По думите му причините за поскъпването на захарта и на хранителните стоки са обективни и субективни. Нарастването на потреблението в световен мащаб, климатичните промени и това, че голяма част от всички суровини отиват за производство на биогорива са обективните причини. Субективните причини са много, коментира председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Едуард Стойчев каза още, че са водени разговори с преработвателите на захар и той се надява през новата стопанска година, която започва през октомври да бъдат взети мерки и ако няма поевтиняване, поне да няма и поскъпване на захарта за дълъг период от време.

При другите хранителни продукти – при яйцата увеличението процентно е доста голямо, но на 13-14 стотинки ако цените се променят с две стотинки –това е 2%. Хората се притесняват, но все пак става въпрос за стотинка две на яйце.

По-притеснителна е ситуацията при поскъпването на млечните продукти. Там причините основно са обективни. Нараства потреблението на тези продукти в световен мащаб, те вече се потребяват в страни, които традиционно не са ги потребявали досега - като Китай, Индия, Пакистан, посочи още Стойчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.