1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. FSA забрани шест оцветители

FSA забрани шест оцветители

Установено е, че тези оцветители увеличават хиперактивността при децата

Агенцията за хранителни стандарти (FSA) на Англия обяви решението си за забрана на шест оцветители на храни и напитки използвани в ЕС. Това са - златисто жълто (E110), хинолиново жълто (Е 104), азорубин (E122), алюра червено (E129), тартазин (E102), Понсо 4R (E124). Установено е, че тези оцветители увеличават хиперактивността при децата, съобщава Agrosaveti.com.

Изследователи от Англия доказаха, че тези оцветители при въздействието си върху тригодишни деца, предизвикват нарушена концентрация на вниманието, промяна на настроението, хиперактивност и алергични реакции. Родителите са оказали съдействие при изследването, като са се съгласили да наблюдават поведението на децата си в продължение на четири седмици.

През цялото това време 277 деца на възраст от 3 до 4 години са под контрола на лекари и родители. Първата седмица децата са хранени без оцветители – организмите им са пречистени от хранителни оцветители, натрупани по-рано. През втората седмица децата са разделени на две групи, на едната е даван сок, в който са разтворени 20 мг оцветители и 45 мг консерванти. Това са съвсем малки количества, разрешените дози са много по-високи.

На втората група деца е даван същия сок на външен вид и вкус, но без „химия”. През третата седмица децата отново са лишени от оцветители, а през четвъртата отново на „сляпо” им е даван сок със или без бои. Тази усложнена схема на изследване намалява влиянието на случайността до нула.

През всичките четири седмици родителите водят дневници на поведението на децата, не знаейки какъв сок, чист или оцветен, пие детето им. Консумирайки сок с хранителни добавки, децата стават твърде активни, невнимателни и импулсивни. Учените смятат, че оцветителите пряко въздействат върху психиката, подобно на много лекарства. Това означава, че изложени на опасност са не само алергичните, а абсолютно всички деца.

Според някои изследователи, премахването на боите от храните, предназначени за деца, ще предизвика сериозни промени в броя на децата със синдрома на хиперактивност и дефицит на внимание.

Най-накрая, за да разреши тези съмнения, Комитетът за наблюдение на храните организира проучване по всички закони на научната представителност.

Всички оцветители, използвани в Европейския съюз са одобрени от регулаторните органи, но някои от тях все още са забранени в скандинавските страни и САЩ.

Такова решение на FSA се обяснява със следните факти:

  • доказано е, че съществува връзка между консумацията на храни с определен цвят и поведението на децата;
  • всички хранителни добавки трябва да бъдат безопасни за здравето;
  • технологичната функция на хранителни оцветители, е насочена по-скоро към завоевание на избора на потребителите, отколкото в полза на здравето му;
  • голяма част от хранително-вкусовата промишленост вече се отказа от изкуствените хранителни оцветители в съответствие с изискванията на клиента.

Възможните ефекти на хранителни оцветители се обсъждат повече от 30 години. Повишената хиперактивност при деца под действие на хранителни оцветители е доказана при две проучвания. По-нататък е необходимо проучване за действието на натриевия бензоат върху поведението, последиците от който бяха анализирани в проучването, но въздействието му е трудно да се оцени отделно от хранителните оцветители.

Премахването на хранителните оцветители няма да ликвидира проблема с хиперактивността при децата. Синтетични багрила са само една от многото социални и биологични причини за това състояние. Независимо от това, изключването на боите от храната на децата несъмнено ще доведе до подобряване на здравето им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.