1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хлябът става 1,40 лв, брашното-70% нагоре

Хлябът става 1,40 лв, брашното-70% нагоре

Цената на брашното тип 500 в малки пакети за домакинствата се е повишила с 12,5%

Цената на брашното тип 500 в малки пакети за домакинствата се е повишила с 12,5%, става ясно от данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Така на едро килограмът вече струва 0,81 лв. От началото на август увеличението е с 13 ст.,съобщи 24 часа.

Сериозен ръст от около 70% има и при брашното, което се ползва за производство на хляб, сочат наблюденията на хлебопроизводители. От началото на август цената му скочи от около 350-400 до 600-650 лв. на тон, изчисли Георги Попов, шеф на асоциацията на хлебопроизводителите.

Според Николай Тапаров, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари, от началото на юни увеличението е с около 75-80%. Това била и основната причина за скока на хляба в последните седмици.

Възможно е на места това още да не е факт за крайните потребители, като например в големите вериги супермаркети, уточниха от бранша. "Изтичат предизвестията за увеличението от производителите. До седмица навсякъде цената ще е по-висока", прогнозира Тапаров.

Според него корекцията нагоре би трябвало да е с 20 ст. По този начин щяло да се компенсира поскъпването на брашното. В момента много хлебопроизводители работели на загуба.

Килограм хляб трябва да струва около 1,30-1,40 лв. и все повече цените достигат тези стойности, но започват да се стабилизират, сочат наблюденията на Попов.

Според Марияна Кукушева, шеф на федерацията на хлебопрозиводителите и сладкарите, при сегашните цени на зърното и брашното килограм хляб трябва да струва дори 1,70 лв., но всеки производител решава на колко да продава в зависимост от района и покупателната способност на населението. Кукушева е категорична, че самун от 700 г трябва да струва около лев, а цени от 40-60 ст. са показателни за сив сектор.

Според Попов подобни нереалистични цени скоро също щели да се коригират нагоре поне до нивата на разходите.

Правителството трябва да помисли за по-ниско ДДС за хляба и основни хранителни продукти, предлага Кукушева. Така по-лесно сме щели да излезем от кризата.

През миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов обаче заяви, че бързото вдигане цената на хляба е спекулативно. Според него в момента имало тенденция за понижаване на пшеницата и попита защо хлебарите не върнат цената обратно.

Производителите обаче са категорични, че повишението не е спекулативно, а обосновано от пазарната ситуация.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.