1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мариана Кукушева: Акциз върху храните, ще върне братчетата на Гаврош в България

Мариана Кукушева: Акциз върху храните, ще върне братчетата на Гаврош в България

Отговорният бизнес отдавна е покрил всички изисквания на Световната здравна организация

“Да говорим за налагане на бандерол върху храни, които ежедневно са на българската трапеза - върху бисквитите, шоколада, вафлите, означава да върнем братчетата на Гаврош в нашето общество”, заяви Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред БНТ. “Не легализирайте този порочен термин "вредни храни". Храната е единствено и само полезна. Дозата прави лечението. Да променяш хранителни навици като променяш пазара и пазарните цени, е просто безумие”, отсече г-жа Кокушева.

Тя подчерта, че все още става въпрос за идея, за законодателна инициатива и че данък “вредни храни” няма. “И шансовете да го няма са 99%”, смята Кокушева. Тя обяви, че идеята се обсъжда “на тъмно”. Кукушева контрира националния консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова, че ако изобщо съществува консултативен съвет към министъра на здравеопазването за обсъждане на тази идея, той не е сформиран по надлежния ред - със заповед на министъра и вписване в деловодната система на министерството.

Г-жа Кукушева заяви, че няма медицински изследвания, които да доказват нанесени щети върху здравето на подрастващи или възрастни хора в резултат на употреба на храни. Според председателката на браншовия съюз не е логично балансирано хранене да бъде наложено чрез въвеждане на “акцизен данък” върху храните.

Според нея няма статистика колко деца са заболели от затлъстяване в България вследствие на яденето на шоколад, но има тревожна статистика, че много деца у нас не се дохранват, не са опитали шоколад, мечтаят за сладкиши, които не познават. “Има деца, за които вафлата е лукс и ние като икономисти имаме такава статистика”, обяви г-жа Кукушева.

Тя даде като положителен пример Румъния, където преди два месеца бяха въведени по-ниски диференцирани ставки по ДДС за храните и водата. “Положителният вариант  е да се поощри потребяването на храните от първа необходимост”, категорична бе г-жа Кукушева. Тя обърна внимание върху факта, че изкривяването на вътрешния пазар изкривява конкуренцията, води до срив на доверието на българския потребител и влияе негативно върху износа.

Проф. Стефка Петрова опонира, че данъкът е само за територията на България, на което г-жа Кукушева отвърна, че това е дискриминационен метод.

Мариана Кукушева обяви, че 100 000 семейства, заети в хранително-вкусовата и питейната промишленост, ще бъдат засегнати, тъй като техни членове ще останат без работа на улицата.  А данъка ще плащат всички български потребители. “Отговорният бизнес отдавна е покрил всички изисквания на Световната здравна организация”, заключи г-жа Кукушева.

Здравният министър Петър Москов лансира идеята за въвеждане на подобен данък, но тя не срещна подкрепа сред министрите на земеделието и храните Десислава Танева и на икономиката Божидар Лукарски, които се обявиха против подобен ход. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не е виждал проект на закон за данъка и поради тази причина той изобщо не е разглеждан при формирането на бюджета за 2016 г.

Икономически експерти оцениха евентуалния фискален ефект от въвеждане на данъка като нулев, тъй като администрирането му би било много скъпо. А здравни специалисти коментираха, че гилдията не приема насериозно поредната екстравагантна идея на министъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.