1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Месните продукти съставят 15% от световния дял хранителни отпадъци

Месните продукти съставят 15% от световния дял хранителни отпадъци

Снимка:

Европа трябва да се справи със свръхконсумацията

За да се преборят със замърсяването и резките промени в климата, политиците, неправителствените организации и индустриалците еднакво подкрепят идеята за използване на повече зелечуци в хранителния режим на европейците, като в същото време настояват за по-добро усвояване на ресурсите и контрол над отпадъците.

Храните със зеленчуков произход като картофите, варивата и соята са с доказан по-малък въглероден отпечатък от животинските продукти, което намалява емисиите на парниковия газ с 33% за сектора на хранителната индустрия, според доклад на Организацията за храните и селското стопанство към ООН от септември. Въпреки че зеленчуковите култури сами по себе си елиминират до 24% от емисиите на парниковия газ, се счита че са по-ефикасни по отношение на ресурсите, нужни за отглеждането им, съобщава EurActiv.

Според Бернард Дерикере, президент на Европейската асоциация на производителите на натурални соеви продукти, очевидното решение за неустойчивостта на европейската хранителна система е „да ребалансираме консумацията на продукти с животински произход с храни с по-високапроизводителност, които имат близко съдържание на протеини близко до това на храните от животински произход“ казва той.

„Нашето мнение е, че соята и храните с растителен произход могат да дадат решение на този проблем поради факта, че те многократно превъзхождат месните продукти по отношение на въздействието на околната среда и отделяните емисии CO2,  как и по отношение на земята и потреблението на вода“, казва той.

Според проучване, варивата като грах и боб, са изключително полезен източник на протеини в сравнение с храните с животински произход, защото се нуждаят от по-малко количество средства за килограм производство.

Въглеродна наситеноност

Според Организацията по храните и селското стопанство, месните продукти съставят 15% от световния дял хранителни отпадъци, докато зеленчуковите и зърнени отпадъци са 21%. Много политици са съгласни, че Европа трябва да се справи с проблема със свръхконсумацията и по-конкретно на месните продукти.

Според доклада, през 2009 г. общият хранителен запас за европейците се равнява на 3,700 калории на човек, 20% повече от препоръчителните дневни нива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.