1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нови етикети на храните срещу затлъстяването в Европа

Нови етикети на храните срещу затлъстяването в Европа

Изключение от общото правило се предвижда за всички алкохолни напитки

Европейският съюз постигна споразумение за нови правила за етикетите на храните, които трябва да допринесат за борбата със затлъстяването в Европа, помагайки на потребителите да правят по-информиран избор на хранителни продукти, предаде Ройтерс.

Според споразумението всички хранителни продукти трябва да имат етикет, показващ енергийното им съдържание, съдържанието на сол, захар, протеини, въглехидрати, мазнини и наситени мазнини, посочиха източници, запознати с документа. Етикетите не трябва да се поставят на лицевата страна на опаковката, но по свой избор компаниите могат да повторят част от информацията на предната страна.

Изключение от общото правило се предвижда за всички алкохолни напитки, включително за газираните напитки с алкохолно съдържание, за които първоначално ЕС също планираше етикети за съдържание, отбелязва европейски представител.

Посочването на информация за ориентировъчния дневен прием (GDA) на сол, мазнини, захар и енергийно съдържание ще бъде по-скоро доброволно, отколкото задължително, както настояваха някои европейски законодатели. Споразумението бе постигнато вчера, 15 юни, след преговори между представители на унгарското председателство на ЕС, на Европейския парламент и Европейската комисия. Документът трябва да бъде одобрен официално от страните членки на ЕС и от парламента.

Новите правила ще включват задължително споменаване на страната на произход на свинското, агнешкото, козето и птичето месо, като страните от ЕС ще имат две години, докато те влязат в сила. Задължителните етикети за произход бяха въведени за говеждото и телешкото месо през 2000 г. заради кризата с болестта "луда крава".

Преди новите етикети да бъдат представени, Еврокомисията трябва да измисли начин как да се справи с обозначаването на месото от животни, които са родени, отгледани и заклани в повече от една страна. До 2013 г. институцията трябва да обяви дали етикетите за произход трябва да се поставят и за обработено месо, а до 2014 г. - дали трябва да обхванат и млечните продукти.

Според споразумението държавите членки ще могат да изискват етикети с повече информация от предвидените на европейско ниво изисквания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.