1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НВМС изследва над 30 000 проби годишно за забранени субстанции

НВМС изследва над 30 000 проби годишно за забранени субстанции

Изследванията се извършват в съответствие с Националната мониторингова програма за контрол на остатъците, която се актуализира ежегодно

Лабораториите към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) изследват над 30 000 проби годишно за антибиотици, хормонални препарати и други забранени субстанции в суровини и храни от животински произход, фуражи и питейни води. Изследванията се извършват в съответствие с Националната мониторингова програма за контрол на остатъците, която се актуализира ежегодно.

Два пъти месечно в лабораториите към регионалните ветеринарномедицински служби постъпват проби от млекосъбирателни пунктове, които се изследват за наличие на остатъчни вещества - антибиотици, хормонални препарати и др. Лабораториите анализират и проби от продукти и суровини от млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия в зависимост от извършената предварително оценка на риска, съобщиха от НВМС.

Отделно на лабораторен анализ подлежат и проби, предоставени от самите предприятия в съответствие с техните системи за контрол на качеството.
При съмнение за наличие на забранени субстанции пробите се изпращат за потвърждение в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология ( ЦЛВСЕЕ).

Лабораторията изследва проби от суровини и храни от животински произход, фуражи и питейни води за общо 16 групи химически съединения по 35 различни аналитични метода. Съгласно изискванията всички животни влизат в кланиците с придружителни декларации от собствениците и регистрираните частнопрактикуващи ветеринарните лекари, че животните не са третирани с ветеринарномедицински продукти или че т.нар. карентен срок (времето, през което организмът се освобождава от ветеринарномедицинския продукт) вече е изтекъл.

Всяка година в България се провеждат 10 - 12 мисии на Главна дирекция САНКО „Здравеопазване и защита на потребителите" към Европейската комисия, която следи за спазването на изискванията на европейското и националното законодателство по отношение на безопасността на храните от животински произход.

От началото на 2010 г. всички млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз, което е доказателство за високата степен на контрол върху безопасността на произвежданите у нас продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.