1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. От ГЕРБ готвят нов проект за тютюнопушенето

От ГЕРБ готвят нов проект за тютюнопушенето

В условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, считат депутатите

Депутати от ГЕРБ са събрали 50 подписа са събрали в подкрепа на проект за промени на закона за здравето, с които се облекчават забраните за тютюнопушене, съобщи Иван Иванов от ГЕРБ пише news.bg.

Според проекта в обществените заведения с площ до 100 кв. метра собственикът ще определя дали да се пуши или не. В тези заведения няма да бъде задължително да има места за непушачи. В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи. Иванов изтъкна, че тактиката в Австрия, Германия, Белгия и Чехия е такава и смята, че е по-подходящо за България. Затова предлагат облекченията за пушачите.

Друг аргумент, който посочиха от ГЕРБ, е негативното влияние на забраните за пушене върху туризма, заради отлива на клиенти и подчертаха, че туризмът е основно перо за приходите в бюджета. Според вносителите на законопроекта, в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, тъй като това би било пагубно за бизнеса.

Депутатите от ГЕРБ смятат, че към цялостна забрана на тютюнопушенето може да се пристъпи след 4-5 години. Тя трябваше да бъде въведена от 1 юли тази година, но ако проектопредложението се приеме в пленарната зала, по-либералният режим ще е в сила от 1 юни. Според депутатите от ГЕРБ, ако остане старият вариант на закона за цялостна забрана, ще стане така, че ще има закон, който няма да се спазва, тъй като нямало как да се контролира. От ГЕРБ заявиха, че продължава набирането на подписите и още днес законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента.
Напомняме че, с промени в Закона за здравето миналата година парламентът прие забрана за пушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 г. Това стана след оживени дискусии, тъй като пушачите в България не са малко - около 2 милиона души. Промените предвиждаха забрана на тютюнопушенето в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради в това число и на работното място. Целта на нанесените в Закона за здравето поправки е, да се предпазят непушачите, като им се осигури среда без тютюнев дим.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.