1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първата хранителна банка у нас скоро ще заработи

Първата хранителна банка у нас скоро ще заработи

За да е успешен проектът обаче, стимулите за дарителите няма да са излишни

Във времената на криза логично най-уязвими са хората с ниски доходи и социално слабите. За никого не е тайна че, особено в страна като нашата, точно те понасят на гърба си най-голямото бреме на икономическия срив. Но точно за тях преди две седмици дойде една добра новина: най-сетне и у нас е на път да заработи първата хранителна банка. Не че това ще реши изцяло проблема, но все пак е по-добре, отколкото нищо. Най-нуждаещите се ще могат да получават напълно годни за консумация хранителни продукти, с които да преживеят, особено през идните тежки зимни месеци. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отново потвърди категоричния ангажимент на неговото ведомство за подкрепата на проекта, а инициатор на благородното начинание е фондация ФОРА.

Разбира се, никой не очаква, че с продуктите, които ще получават, хората ще преяждат. Както и че към хранителната банка веднага ще „потекат“ реки от хранителни продукти. Навярно ще трябват месеци, а може би и година-две, докато нещата се задвижат. Но най-важно е, че началото ще бъде положено. А, както гласи древната китайска мъдрост – и най-дългият път започва с първата крачка. Оттук насетне обаче, за да потръгне, трябва още много неща да бъдат свършени.

Един от най-важните моменти е стимулът за онези, които се очаква да даряват храната. Защото да не забравяме, че иде реч за дарения, а те следователно изцяло от добрата воля на дарителите. Разбира се, основният (а и най-логичният) вариант е търговците и производителите, които даряват храната, да бъдат освободени от ДДС. Пък и така или иначе в случая иде реч за продукти, които няма да бъдат продадени, така че е съвсем основателно е искането да падне данъкът от тях. Затова и също толкова логично е, че 44 на сто от гласувалите в седмичната анкета на AGRO.BG също са подкрепили тази идея. Само 11 на сто са избрали обратния вариант – вместо стимули (данъчни) да бъдат вдигнати таксите, които се плащат за унищожаване на храната в екарисажите. Все пак, доказано е, че стимулите винаги вършат повече работа, отколкото рестриктивните мерки. Интересно е, че останалите 44 на сто от участвалите в анкетата не намират за нужно фирмите, които ще даряват продукти, да бъдат стимулирани по някакъв начин, а това, че ще си спестят разходите по унищожаването на храната, според тази група гласували, е достатъчно. Все пак, целта е да бъдат събрани колкото може повече храни, така че един стимул няма да е излишен. Още повече, че не иде реч за държавни дотации, а само за отпадане на ДДС върху тези продукти. Което, в съчетание с разходите, които ще си спестят, определено ще има положителен ефект. А и все пак говорим за една благородна кауза…


                                                             Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.