1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстои България да се включи в квотата за внос на сирене в САЩ

Предстои България да се включи в квотата за внос на сирене в САЩ

Снимка:

Очаква се споразумението да влезе в сила на 1 юли

Предстои България да се включи в квотата за внос на сирене в САЩ, съобщават от Държавен фонд „Земеделие".

Споразумението е постигнато по време на преговори между Съединените Американски Щати и Европейския съюз в рамките на Световната търговска организация. България и Румъния ще станат част от квотата за внос на европейско сирене в САЩ.

Очаква се споразумението да влезе в сила за България на 1 юли, след като бъде публикувано съобщение в официалния вестник на Европейския съюз. Тази квота дава възможност за внос на сирене по код 0406 от Комбинираната номенклатура (КН) на САЩ при намалено вносно мито.

Желаещите да изнасят сирене в рамките на квота за САЩ се нуждаят от лицензия за износ. Заявителите представят доказателства, че са изнасяли продуктите от въпросната квота за Съединените щати поне през една от предходните три календарни години и че определеният от тях вносител е дъщерно дружество на заявителя. Заявленията за лицензии за износ се придружават от декларация от определения вносител, който удостоверява, че той е избираем съгласно действащите правила в Съединените щати за издаването на лицензии за внос за продуктите по код от КН 0406.

Заявления за лицензия се подават в Централното управление на Държавен фонд „Земеделие" в София. Кандидатите трябва да бъдат регистрирани в отдел „Търговски механизми" на ДФЗ преди първото си кандидатстване за лицензия за износ.Срокът за подаване на заявления е от 1 до 10 септември 2013 г. Лицензиите ще се издават до 15 декември 2013 г. и ще са валидни от 1 януари до 31 декември 2014 г.

Образецът на заявлението и документите, необходими при регистрация, можете да изтеглите от интернет страницата на ДФ „Земеделие" - www.dfz.bg, раздел „Селскостопански пазарни механизми", меню „Търговски механизми - износ".

Актуални указания за прилагането на схемата „Износ на сирене за САЩ в рамките на квота", както и пълен списък на продуктите от код 0406 по КН ще бъдат достъпни на страницата на фонда след публикуване на съобщението в официалния вестник на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.