1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. През юни 77% от българските мъже на възраст между 18 г. и 69 г. са консумирали бира поне веднъж седмично

През юни 77% от българските мъже на възраст между 18 г. и 69 г. са консумирали бира поне веднъж седмично

При жените този процент е 46,7%

Повишава се информираността и разпознаваемостта на качествата на пивото от българския консуматор. Това показва проучване на агенция "Синовейт", реализирано през м. юни тази година сред пълнолетни граждани от София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Получените резултати показват, че 25% от потребителите разпознават бирата като натурален продукт, съдържащ изцяло естествени съставки - малц, хмел, бирена мая и вода. 35% от редовните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, разпознават бирата като продукт с високо качество, а 38% от тях считат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот и хранене.

Бирата продължава да бъде по-предпочитана напитка от представителите на силния пол. През юни 77% от българските мъже на възраст между 18 г. и 69 г. са консумирали бира поне веднъж седмично, докато при жените този процент е 46,7%. От хората, които пият бира по-рядко от 1 път седмично, 13% са мъже и 23,6% - жени. Бира не консумират 9,4% от мъжете и 29,8% от жените, става ясно от данните, представени от Съюза на пивоварите у нас.

Социологическото изследване проследява и какъв процент от пълнолетното население е консумирало  пиво през м.юни в деветте градове на страната. По този показател първото място заема София с 12,6%. Веднага след това, с 12,3% се нарежда Монтана, следвана от Русе, където процентът на потребителите на бира  през м. юни е 12,2%. Следват ги Бургас - с 11,7% и Варна - с 10,9%.  

За разлика от почитателите на кехлибарената напитка в страните с типична бирена култура, едва 21% от пълнолетните българи знаят, че консумацията на бира се характеризира със свои специални традиции и ритуали. За сметка на това обаче 43 % от хората на възраст между 20 и 39 години все повече се интересуват от тези  любопитни аспекти във възприемането на пивото като  напитка, която има своето място в хилядолетната европейска история.

Анализът на данните на това и други проучвания показват, че разбиранията и нагласите на българските потребители за здравословен стил на живот и диететика се доближават все повече до средиземноморския модел на хранене. Той се характеризира с умерено консумиране на нискоалкохолни напитки, леки храни с превес на т.нар. дарове на морето, пресни зеленчуци и плодове, които формират балансиран и здравословен режим.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.