1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производителите на сладкарски изделия в ЕС са принудени да намалят производството си заради недостига на яйца

Производителите на сладкарски изделия в ЕС са принудени да намалят производството си заради недостига на яйца

Някои доставчици не успяха да изпълнят договорите си поради недостиг на стока

Производителите на сладкарски изделия в Европейския съюз са принудени да намалят производството си заради недостига на яйца. Те обвиняват Брюксел за забраната на трансграничната търговия с яйца от "несвободни" кокошки, съобщи Ройтерс.

След като ограничението, влязло в сила в началото на януари, пообърка българския пазар, където цените на яйцата тръгнаха нагоре, сега и в други страни от ЕС се усещат ефекти от директивата за хуманното отношение към кокошките. Някои доставчици не успяха да изпълнят договорите си поради недостиг на стока и сега европейските пекари и сладкари се принуждават да купуват яйца от супермаркетите, за да запазят производството си, обяви сдружението на европейските производители на шоколад и сладкарски изделия CAOBISCO.

"Недостигът се усеща в целия ЕС", коментира директорът по икономическите въпроси на CAOBISCO Мюриъл Кортър пред Ройтерс. По думите й производителите на паста също са засегнати.

Агенцията уточнява, че разпоредбите на ЕС забраняват износа на яйца, получени от кокошки, отглеждани в клетка, към други държави - членки, но разрешават с тях да бъдат снабдявани местните производители на храни. Представител на Еврокомисията е коментирал, че цените на яйцата са действително много високи, но вече са отстъпили от пика 185 евро за 100 кг от предишните седмици, пише "Дневник".

"Великден наближава и козунаците и шоколадите вече са в супермаркетите, следователно проблемът не би трябвало да е чак толкова голям", коментира представителят на Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.